A háború kezdete óta Lengyelországba érkezett menekültek közül május elejére már százezren vállaltak munkát - írja a Notes from Poland a friss hivatalos adatokra hivatkozva. A lengyel-ukrán határt a varsói kormány és helyhatóságok becslése szerint két és fél hónap alatt közel 3,2 millióan lépték át. Közülük 1,5-2 millióan maradhattak lengyel földön.

Márciusban elfogadtak egy törvényt, amely megkönnyítette az érkezők munkába állását. Egyebek mellett korábban előbb munkavállalási engedélyt kellett szerezniük a vendégmunkásoknak, míg az új szabály szerint az ukrajnai menekültek foglalkoztatását elég bejelenteni a munkaügyi hivataloknál 14 napon belül.

Ennek köszönhetően április elejéig 30 ezren álltak munkába, míg május elejéig már 102 ezerre nőtt ez a szám. Az érkezők háromnegyede nő és gyermek, illetve idős ember. Képesítést nem igénylő munkát 50 százalékuk végez, 18 százalékuk irodában dolgozok, 11 százalékuk a kereskedelemben és a szolgáltatásokban helyezkedett el.

Kamil Sobolewski, a legnagyobb lengyel munkaadói szövetség vezető elemzője úgy véli, hogy valójában sokkal többen dolgoznak a menekültek közül, mivel a hivatalos számokban nem jelennek meg a szürkegazdaságban foglalkoztatottak. A fehéren és feketén foglalkoztatottak száma együtt elérheti a kétszázezret.