A Lengyelországok kormányzó kormánykoalíció nagy pártja, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) bejelentette, hogy a kormány alapvető változásokat tervez a gazdaságirányításban a válság után - adta hírül az onet.pl. A lengyel médiában megjelentek olyan értékelése, amelyek szerint a jelentős osztogatásokat tartalmazó program elindítása nyomán a PiS előrehozott választásokat fog kezdeményezni, mivel két kis koalíciós partnerével egyre súrlódásosabb a viszonya. (A rendes időpont 2023 ősze).

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, Lengyelország tényleges vezetője szerint a lengyelek mélységesen meg vannak győződve arról, hogy nekik jár a nyugati életszínvonal, ennek szellemében állították össze az új szabályokat. A "lengyel rendre" keresztelt szabályrendszer két okból is lengyel. Először is azért, mert összhangban van a lengyelek meggyőződésével, másodszor, mert a lengyel értékeken alapul, a hagyományokon és a szolidaritáson.

A program pontjai között szerepel, hogy a jövedelemadó második kulcsának határát 85 ezer zlotyról 120 ezer zlotyra emelik. Azoknak, akik hitelből vásárolnak lakást és gyermeket vállalnak, a második gyermek után 20 ezer zloty támogatást ad az állam, a harmadik után 60 ezret, és hat gyermekig mindegyik további után 20 ezret. Az egészségügyre 2027-től a GDP hét százalékát akarják fordítani, az önkormányzatok pedig 100 uszoda és 3600 játszótér építésére, illetve további kulturális és sportberuházásokra számíthatnak.