Komoly problémákkal kell szembenéznie Franciaországnak és Nagy-Britanniának, ha a brit miniszterelnök-jelölt nem tudja megmondani, baráti, vagy ellenséges-e a viszony köztük – mondta Emmanuel Macron francia elnök pénteken. Macron algériai látogatása során elmondta: szövetségesnek tekinti Nagy-Britanniát és a brit embereket is, függetlenül attól, ki vezeti éppen a szigetországot.

A francia elnök a brit miniszterelnök-jelölt, Liz Truss csütörtöki szavaira reagált, aki szerint még nem dőlt el, Macron barát, vagy ellenség. Truss azt is elmondta: ha megválasztják, nem a szavai, hanem a tettei alapján fogja megítélni Macront. Truss nyilatkozatát korábbi magas rangú diplomaták is elutasították: egy felelőtlen lépésnek tartják egy miniszterelnök-jelölt részéről, hogy így beszél az ország egyik kulcsfontosságú szövetségeséről.

A korábbi párizsi brit nagykövet, Peter Ricketts szerint a jelölteknek pedig már most úgy kell viselkedniük, mintha a miniszterelnöki székben ülnének. "Franciaország a legközelebbi szövetségesünk. Ötvenéves szerződésünk van arra, hogy a nukleáris robbanófejeinket teszteljük Franciaországban. A francia elnökkel viccelődni, sértegetni őt óriási felelőtlenség az ország leendő miniszterelnökeként" - mondta Ricketts.

Egy korábbi londoni francia nagykövet Sylvie Bermann azonban fontosnak tartja, hogy Truss ezt miniszterelnök-jelöltként mondta: szerinte kampányidőszakban a jelöltek hajlamosak olyat mondani, amit szerintük a választók hallani akarnak. "Mi is a tettei, nem pedig a szavai alapján fogjuk őt megítélni. Azonban a két ország közötti alapvető érdekkülönbségek nem tűnnek el, bárkit is választanak meg. Lehet, hogy a brit-francia viszont rosszabbra fordul" - mondta Bermann.

Boris Johnson leköszönő brit miniszterelnök is megszólalt a témában: elmondta, nagyon jó kapcsolatot ápol Macronnal, akit az ország rajongójának nevezett. 

A brit-francia feszültség öt éve, a brexit folyamatának előrehaladtával éleződött ki. A tengeri halászati jogokról szóló vita mellett Franciaország felől a szigetországba érkező bevándorlási hullám szintén sem kedvez a két ország kapcsolatának. 

Franciaország korábbi EU-ügyi minisztere, Nathalie Loiseau szerint Truss csak viccelt, és rossz viccnek tartja, amin csak Vlagyimir Putyin nevethet. "Ne adjuk meg neki ezt az örömet!" - mondta Loiseau.