Az ország közel száz évvel ezelőtti szétszakítása miatt érzett örök keserűséget és a forint erősödése okozta pillanatnyi örömet helyezi egymás mellé a Financial Times Magyarországról szóló cikke. Szomorú nap volt a hétfő a magyaroknak, akik a történelmi Magyarország kétharmadát leválasztó trianoni békeszerződésre emlékeztek, amely nagy magyar nemzeti kisebbségeket hagyott hátra a szomszédos államokban. A jó hír viszont az volt, hogy a forint magához tért a pénteki zuhanás után: a 307-es árfolyam helyett 302-ért váltották az eurót.

Utóbbi "részben" annak köszönhető, hogy az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank bírálata nyomán a kormánypárt a hét végén a jegybanktörvény további változtatása mellett döntött - mondta az FT-nek Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank elemzője. A zloty és a cseh korona is erősödött hétfőn, de nem annyira,mint a forint. A magyar devizára nehezedő pénteki nyomás láthatóan rábírta a kormányt, hogy figyelembe vegye Brüsszel és Frankfurt megjegyzéseit.

Én megmondtam

Peter Attard Montalto, a Nomura kelet-közép-európai ügyekkel foglalkozó londoni elemzője fontos lépésnek tartja Budapest döntését. A múlt héten jeleztük, hogy az utolsó pillanatban benyújtott változtatásokkal teljesítik az IMF kívánságait, de nem gondoltuk, hogy a hátát a falnak vető kormány ilyen gyorsan elhatározásra jut - fejtegette tudományos többesszámban fogalmazva.

Ugyanakkor ez az intézkedés túl nagy falat volt a halogatás és a további eszmecserék helyett, amire talán az ösztönözte a kormányt, hogy a döntéshozók körében egyre nő az idegesség az eurózóna válságának alakulása miatt. Az persze Montalto és Keszeg figyelmét sem kerülte, hogy nem látható, mikor fognak bármilyen változtatást keresztülpasszírozni a parlamenten.

Kicsit még pávatáncolnak

Nehéz előre látni mire juthat Budapest az IMF-fel, ugyanis - a parlamentet is beleértve - ötoldalú egyeztetések folynak, amelyek eddig semmi eredményt nem hoztak. Mindkét elemző megemlékezik Orbán Viktor kormányfő múlt heti beszédéről, amelyben Keszeg szerint világossá tette, hogy kormány a lehető legkevesebbet akarja teljesíteni az EU és az IMF kívánságaiból. Ezzel utalhatott Orbán pávatánc hasonlatára, amely szerint a kormány csak olyan intézkedéseket hajt végre az EU-ECB-IMF kérésére, amilyeneket amúgy is akart, és olyanokat hagy el, amilyenek nem is akart megvalósítani.

Monalto szerint Budapestnek 180 fokos fordulatot kell tennie a jegybanktörvény vitatott részeivel kapcsolatban. Miután azonban az Orbán-kormány nem híres változtatási képességéről, egyelőre még nem tartunk itt. Közeledünk hozzá - a piacok egy ponton ki fogják kényszeríteni a hátra arcot -, ám egyelőre a török kártya - a megállapodás végtelen halogatása - újabb lapjainak kijátszása várható.

A görögországi, spanyolországi és más fejlemények azonban elég rosszak és elég gyorsan következnek be ahhoz, hogy Magyarországot a tárgyalóasztalhoz kényszerítsék. Montalto szerint szeptember végére lehet kész a paktum. Az elmúlt napok ijedt döntései fontos lépést jelentettek ezen az úton.