Az orosz Gazprom állami gázszolgáltató monopólium visszautasította, hogy a szállítási kapacitás maximumáig növelje Európába irányuló földgázszállításait, miközben a kontinens az energiapiacon kialakult alacsony kínálat és száguldva emelkedő gázárak miatt energiaválságba süllyedhet – írja a Moscow Times. A Gazprom nem nem foglalta le a rendelkezésre álló szabad tranzitszállítási kapacitásokat Ukrajnán keresztül az októberi határidőre vonatkozó tendereken – jelentette az orosz Interfax hírügynökség.

A vállalat csak a harmadát foglalta le a Lengyelországot átszelő Jamal gázvezeték rendelkezésre álló szabad szállítási kapacitásának. Miután kiderült, hogyan döntöttek, a gáztőzsdén újabb áremelkedés indult. Ezt megelőzően az elmúlt két hónapban kétszeresére emelkedett a susogó energiahordozó ára a szabadpiacon. Az Egyesült Államokból és Európából is számos politikus azzal vádolja az állami vállalatot, hogy a Kreml utasítására geopolitikai nyomásgyakorlás céljából feszíti a húrt.

Az európai lakások, irodák és a vállalatok földgázellátásának 60 százaléka importból származik, a behozatalon belül az orosz gáz aránya 40 százalék. Látva a fenyegető válságot a fűtési szezonban az európai kormányok azon gondolkodnak, hogy több milliárd euró értékű támogatási programokat indítanak az elszállt gázárak kompenzálására. Európai parlamenti képviselők egy csoportja a napokban vizsgálatot követelt annak kiderítésére, hogy a Gazprom manipulálja-e a földgázpiacot.

Dörgő hang a távolból

Szerintük az orosz cégnek lenne elegendő kitermelési kapacitása, ám szándékosan tartja vissza kivitelt, hogy nyomást gyakoroljon az európai kormányokra, elsősorban azért, hogy német hatóságok engedélyezzék a Németországot és Oroszországot közvetlenül összekötő északi áramlat 2. gázvezeték megnyitását. Lehetséges, hogy az oroszok csak olyan engedélyt kapnak, amely a gázvezeték szállítási kapacitásának felére vonatkozik vagy olyat, amely kötelezi a Gazpromot, hogy a vezetéket bocsássa rendelkezésre más gázszolgáltatóknak is.

Az USA külügyminisztériuma szintén aggodalmának adott hangot. Amos Hochstein, vezető energiabiztonsági szakérő azt mondta a Bloombergnek, hogy a Gazprom szállításai „érthetetlenül alacsonyak”. Az, hogy nem kötöttek le októberre újabb kapacitásokat, növeli az azzal kapcsolatos félelmeket, hogy Oroszország meg akarja szorongatni az európai kontinens országait. Az International Energy Agency (IEA) is azt várja az orosz féltől, hogy a tél előtt növelje európai szállításait.

Nem is sok?

Az orosz vállalat azzal védekezik a vádak ellen, hogy teljesíti szerződésben vállalat szállítási kötelezettségeit, de arra is gondolnia kell, hogy fel kell tölteni az oroszországi tárolókat. A Kreml álláspontja szerint a helyzet világosan jelzi, milyen fontos Európának, hogy a földgázt vásárló országok hosszú távú megállapodásokat kössenek az orosz gáz beszerzésére ahelyett, hogy a szabadpiacon rövid távú szállításra vásárolják az energiahordozót.

Vannak olyan elemzők is, mégpedig a Sova Capital tőketársaság szakértői, akik szerint nem kifejezetten alacsony az Európába szállított orosz gáz mennyisége. Számításaik alapján úgy látják, hogy a 2018-as csúcstól csak hét százalékkal maradnak el a jelenlegi szállítások. Annak ellenére, hogy az export nem kifejezetten alacsony, az, hogy a Gazprom nem vásárol újabb szállítási kapacitásokat és nem indokolja meg, mit, miért tesz, azaz a bizonytalanság elég okot ad arra, hogy a gázpiaci kereskedők többet kérjenek az energiahordozóért – vélik a Sova Capitalnál.