Az USA kormányzati olajtartalékának megbontására vonatkozó terv nem új, ám most ismét asztalra került a Reuters értesülései szerint. Az adminisztráció a következő pár hétben fokozott éberséggel fogja figyelemmel kísérni a piaci körülmények alakulását, különös tekintettel arra, hogy a benzinárak a történelmi tapasztalatoknak megfelelően ismét csökkenésnek indulnak-e a nyár végét jelző szeptember 3-i Labor Day után.

Az Egyesült Államok startégiai olajkészletének nagyságáról a hírügynökség forrása szerint egyelőre korai lenne nyilatkozni, ám a korábbi adatok szerint az ország körülbelül egyhavi ellátására elegendő, több mint 700 millió hordós tartalékról lehet szó.
Miután a Brent nyersolaj árfolyama az elmúlt hetekben a júniusi 90 dollárról indulva ismét megközelítette a 120 dollárt, újra aktuálissá vált az energiaárak kérdése. Az USA és a G8 országok tavasszal már mérlegelték a stratégiai tartalékokhoz nyúlás lehetőségét, azonban elvetették, amikor az árak csökkenésnek indultak.

A régi-új helyzetben az Egyesült Államok egyelőre nem egyeztetett nemzetközi partnereivel egy összehangolt lépés lehetőségéről, azonban az információ forrása szerint tavasszal Nagy-Britannia, Németország, és a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) más tagjai is fogékonynak mutatkoztak.

Ugyanakkor bonyolítja a helyzetet, hogy a készletek esetleges megcsapolása egyre inkább politikai kérdés is a novemberi elnökválasztáshoz közelítő USA-ban. Ezért a piaci tapasztalatok birtokában az Egyesült Államok kormánya vélhetően nemzetközi támogatást igyekszik majd szerezni az intézkedésnek. Kérdés azonban, hogy erre mekkora esély mutatkozik, hiszen a piaci körülmények nem feltétlenül kényszerítőek, ráadásul más európai országok mellett például Németország is ellenzi a kormányzati tartalékok megcsapolását - hacsak rendkívüli körülmények nem indokolják; hasonló álláspontot foglal el Japán és Dél-Korea is.