Európa rekordmennyiségű kedvezményes árú cseppfolyósított földgázt importált az ázsiai kereslet visszaesése miatt, és mivel Európa egyre inkább próbál függetlenedni az Oroszországból szállított energiahordozóktól. Ez – valamint a fűtésre használt földgázkereslet csökkenése – lefaragott az árakból, és arra készteti a Gazprom ügyfeleit, hogy a szerződésekben engedélyezett kisebb mennyiségeket foglaljanak le, és inkább a spotpiacon lévő, olcsóbb szállítmányokat vásárolják meg – írja Bloomberg.

Thomas Rodgers, az ICIS elemzője szerint gazdaságosabb a gázbeszerzők számára, ha kihasználják az orosz gázóriással kötött hosszú távú megállapodásokban biztosított rugalmasságot, helyette az azonnali piacon keresnek alternatív rövid távú szállításokat, ahol az árak áprilisban alacsonyabbak voltak, mint a hosszú távú megállapodásokban foglaltak. A Bloomberg vasárnap közzétett adatokon alapuló számításai szerint a Gazprom a múlt hónapban átlagosan napi 387 millió köbmétert exportált a volt Szovjetunió területén kívüli országokba, 22 százalékkal kevesebbet, mint márciusban. Az év első négy hónapjában szállított 50,1 milliárd köbméter közel 27 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Oroszország szerdán leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló szállításokat, és beváltotta azt a fenyegetését, hogy amennyiben a fizetések nem rubelben történnek, leállítja a tranzitot. Az állami irányítás alatt álló termelő vasárnap közölte, hogy továbbra is a fogyasztók kéréseinek megfelelően szállítja a gázt, és teljes mértékben eleget tesz a szerződéses kötelezettségeknek.

A Gazprom nem közöl részletes, országonkénti bontású exportadatokat, ami megnehezíti a Törökországba és Európa nagy részébe, a külföldi szállítások kulcsfontosságú piacára irányuló áramlások megbecsülését. Az európai országokkal közös határok felé irányuló napi orosz szállítások átlagosan 298 millió köbmétert tettek ki az április 1-26. közötti időszakban, ami közel 18 százalékos csökkenés a márciusi napi átlaghoz képest – derül ki a Gazprom adataiból. 

A Gazprom Kínába irányuló szállításai a Power of Siberia összeköttetésen keresztül éves szinten közel 60 százalékkal nőttek a január-áprilisi időszakban - közölte a gyártó, pontos szállítási mennyiségek megadása nélkül.

A közelmúltban leállított szállítások ellenére Lengyelország a Németországból származó fordított áramlásokon keresztül vásárolt orosz gázt - közölte csütörtökön Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője. A Jamal-Európa összeköttetésen keresztül Lengyelországba irányuló fordított áramlások napi mintegy 30 millió köbmétert tettek ki, ami majdnem megegyezik a Gazprom Exporttal kötött szerződés szerinti mennyiséggel.

A Gazprom napi termelése áprilisban átlagosan 1,347 milliárd köbméter volt, ami 8,5 százalékkal maradt el az előző havitól a Bloomberg számításai szerint. A 2022-es év eleje óta 175,4 milliárd köbméter földgázt szivattyúzott, 2,5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt.