A külkereskedelmi aktivitás, a nyitott gazdaság, különösen a GDP arányosan magas export jelentősen javítja egy ország gazdasági fejlődésének a dinamikáját, gyorsíthatja a GDP növekedés ütemét. Épp ezért a globalizált világgazdaság legnagyobb nyertesei a világ legjelentősebb exportőrei.

Az export.hu megnézte melyik tíz ország számított a világ legnagyobb exportőrének 2021-ben és 2022-ben.

A listát nem túl nagy meglepetésre a távol-keleti nagyhatalom, Kína vezeti. Érdekesség azonban, hogy bár a GDP alapján a kelet-ázsiai ország ’„csak’’ a második legjelentősebb gazdaság a világon, az export terén világelső.

Kép: HEPA

A második legnagyobb exportőr az Egyesült Államok. Mindeközben a nominális GDP-je alapján az USA a világ vezető gazdasági hatalma.

A lap szerint mindez jól mutatja, hogy az Egyesült Államok alapvetően zártabb gazdaság, mint Kína és az amerikai nemzetgazdaságon belül kisebb súlya van a külkereskedelemnek, míg Kínában a gazdasági növekedés egyik mozgatórugója az export.

A harmadik helyen Németország szerepel, egyúttal Európa legnagyobb exportőre címét is viseli.

A negyedik helyen Hollandia végzett, a GDP-je alapján egyébként a világ 17. legnagyobb gazdasága.

Az vizsgált időszak tekintetében az ötödik legnagyobb exportőr Japán, a világ harmadik legnagyobb gazdasága. 

A listán Hongkong kakukktojásnak számít, hiszen valójában Kína része, ám azon belül különleges közigazgatási területnek számít. Ha nem lenne meg ez az elszeparáltság, Hongkong exportját figyelembe véve Kína előnye még nagyobb lenne a többi nagy exportőr országhoz képest. 

Dél-Korea 2021-ben a hetedik, míg 2022-ben a hatodik legnagyobb exportőr volt. Olaszország 2021-ben a nyolcadik, míg 2022-ben egy helyet javítva a hetedik volt a rangsorban. Franciaország és Belgium helyet cseréltek 2021 és 2022 között, valamint megelőzték Hongkongot.

Összességében a világ legnagyobb exportőrei – nem meglepő módon – a világ legfejlettebb gazdaságai.

Jól látható, hogy nincs egyenes arányosság az adott ország gazdasági teljesítménye és a külkereskedelmi kapacitásai között.

Az viszont megállapítható, hogy az exportadatokat többek között befolyásolja a gazdasági berendezkedés nyitottsága és a földrajzi elhelyezkedés is.

Mindezek mellett – szól az összegzés – a világkereskedelem volumenének növekedését várhatjuk az idei évet tekintve, még a nemzetközi gazdasági nehézségek ellenére is. Regionális viszonylatban mérlegelve az exportviszonyokat, elmondható, hogy a nagy európai exportőr országok és Japán kivitelének volumene az idén akár kissé mérséklődhet is, Kína kilátásai azonban kedvezőbbek, esetében nőhet az export értéke 2023-ban.

Kiderült, honnan kerül a rejtélyes olajkínálat a piacra

Miközben az olajexportáló országok szövetsége (OPEC) többször csökkentette az olajkitermelést, az erős kínálat nem szűnik a piacon. Igaz, hogy a fogyasztás sem erős, de most kiderült, honnan érkezik még többletmennyiség. Bővebben>>>