Alejandro Giammattei, Guatemala elnöke bejelentette, hogy országa lemondja nyolcmillió Oroszországban gyártott koronavírus-vakcina megvásárlását, mivel az egyik korábbi megrendelést késedelmesen szállított le az orosz fél - írja a Moscow Times. Az államfő azt mondta újságíróknak, hogy a guatemalai kormány újratárgyalta az orosz féllel kötött oltásszállítási szerződését, ennek részeként mondták le a nyolcmillió Szputynik V vásárlását, ami szerepelt az eredeti megállapodásban.

Az így hiányzó vakcinákat más gyógyszergyártóktól fogják beszerezni. Giammattei elmondása szerint a módosításnak köszönhetően megspórolhatják az orosz vakcina beszerzésére szánt kiadás felét. Guatemala 79,6 millió dollárt fizetett nyolcmillió dózis Szputnyik V-re, ám eddig csak 550 ezer adagot kapott. Az elnök azt mondta, hogy ennek maradékát az év végéig megkapja az ország. Az orosz exportőr állami vagyonalap RDIF összesen 16 millió dózisra kötöttek szerződést Guatemalával, ezt csökkentették a felére.

Az ügyből országos botrány lett, a kormányra bírálatok özöne zúdult, Jordan Ridas ombudsman és számos civil szervezet vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, sőt az elnök lemondását követeli. Giammattei azt is elárulta, hogy a Pfizerrel, a Modernával és a Johnson & Johnsonnal tárgyalnak vakcinavásárlásról. Mindhárom cég amerikai.

Addig is szigorítanak a járvány terjedésének lassítását szolgáló korlátozásokon, illetve az ENSZ szegény országokat segítő Covax programjában kapott oltásokat használják. Ugyanakkor nincs mit szépíteni azon, hogy az oltási kampány leállt. A 17 milliós országban kevesebb mint egymillióan kapták meg mindkét koronavírus-oltásukat. A halálozási adatuk jobb, mint a magyar: kicsit több mint 10 ezer guatemalai vesztette életét koronavírus-betegség következtében.