Ötvenszázalékos átlagos kihasználtsággal működtek az év első tíz hónapjában az Ensana Health Spa Hotels, a korábbi magyar Danubius tulajdonában levő szovátai szállodák - írja a Maszol. Ez jobb a tavalyi 38 százaléknál, de még mindig elég gyengének számít, lényegesen elmarad a járvány előtti forgalomtól.

„A szállodák kihasználtsága továbbra is nagyon alacsony, mivel az emberek kevéssé bíznak a hatóságok kommunikációjában. Pillanatnyilag az emberek jelentős része kivár, november 23. utánra halasztják a foglalásokat, mert tudni szeretnék, hogy mi lesz a zöldigazolvánnyal kapcsolatos korlátozásokkal”- nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Andrei Rusu, az Ensana igazgatója.

A cég 23 millió lejbevétellel és 1 milliós veszteséggel zárta a tavalyi évet, s a menedzsment nem túl optimista a közeljövő kilátásait illetően. „Továbbra is 10-20 százalékkal a 2018-2019-es szint alatt vagyunk, s úgy gondoljuk, hogy a kilábalás ebből az egészségügyi, gazdasági és társadalmi válságból hosszú és nehézkes lesz. (…) A járványügyi intézkedések, az energiaárak rohamos növekedése, a munkaerőhiány, a beszállítók árainak az emelkedése, az üdülési utalványok jövő évi hiánya mind érezhetőek lesznek a romániai turisták vásárlóerejében” – véli Andrei Rusu.

Az üzletember szerint a munkaerőhiány nagyban sújtja az ágazatot. „Senki sem akar egy olyan ágazatban dolgozni, ahol ennyi korlátozás van, és ahol nincs meg a munkahely biztonsága közép- és hosszú távon” – mondja az Ensana igazgatója. Véleménye szerint az elhúzódó romániai kormányválság sem tesz jót az üzletmenetnek: „A gazdasági stabilitáshoz politikai stabilitásra van szükség. Határozott irányvonal nélkül a hatóságok többet ártanak, mint használnak.”