A Bizottság 2020. november 25-én fogadta el az európai gyógyszerstratégiát, amely az európai egészségügyi unió egyik legfontosabb kezdeményezése. Célja, hogy hosszú távra meghatározza az uniós gyógyszerpolitikát, biztosítsa, hogy az ellenáll a válságoknak és fenntartható, és megerősítse Európa a megfizethető gyógyszerek előállítása terén kivívott világelső helyét.

Most ebben lépett tovább az Európai Parlament szerdán, amikor elfogadta a az uniós gyógyszerpolitikai jogszabályainak 2022-es felülvizsgálatához készült jelentést 527 támogató, 92 ellenszavazattal és 70 tartózkodás mellett.

A jelentés legfontosabb javaslatai a gyógyszerhiány kiinduló okainak kezelésével foglalkoznak, biztosítani kívánják, hogy a betegek biztonságos, megfizethető és hatékony gyógykezeléshez jussanak hozzá, és növelnék az árak és az állami kutatási támogatások átláthatóságát. A képviselők emellett javasolják az Európai Unió gyártási kapacitásainak megerősítését és a beszállítói hálózatok megszilárdítását.

A jelentés és az EP-képviselők szerint a koronavírus-járvány két fő tanulsága, hogy szorosan együtt kell működni az európai szinten, és ellenállóbbá, fenntarthatóbbá kell tenni a a nemzeti egészségügyi ellátórendszereket. Úgy látják, az EU-nak törekednie kell gyógyszerellátása függetlenítésére, és meg kell erősítenie az együttműködést az állami és a magánszektor szereplői között.

A legtöbb képviselő a gyógyszerészeti termékek biztonságosságát és hatékonyságát, illetve a méltányos és átlátható gyógyszerárazást garantáló, szigorú szabályzást vár. A szabályzásnak azt is biztosítania kell, hogy a gyógyszergyártók betartsák környezetvédelmi kötelezettségvállalásaikat, mondták.

Az Európai Bizottság várhatóan 2022 vége felé nyújtja be az uniós gyógyszeripari jogszabálycsomagra vonatkozó javaslatát.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.