Több mint egy tucat, a Wagner-csoporthoz kötődő személy korábban azt mondta a Reutersnek, hogy a vállalat titkos harci küldetéseket hajtott végre a Kreml megbízásából Ukrajnában, Líbiában és Szíriában. 

Sajtóforrások szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök 2018 decemberében azt mondta, hogy az orosz katonai magánvállalkozóknak joguk van a világ bármely pontján dolgozni, amíg nem sértik meg az orosz törvényeket. Putyin 2020 januárjában azt mondta, hogy a Wagner-csoport, amelynek tagjai többnyire volt katonák, nem képviselik az orosz államot, és nem is az orosz állam fizeti őket.

Moszkva többször közölte az EU-val, hogy az állampolgárait érintő szankciók az orosz belügyekbe való beavatkozással egyenértékűek.

"A Wagner Szíriában, Líbiában, Ukrajnában tevékenykedik, és az egyes (szankciók) az emberi jogok durva megsértéséhez kapcsolódnak a különböző országokban" - mondta az EU magas rangú tisztviselője.
Két diplomata elmondta, hogy a szankciókat az uniós külügyminiszterek hétfőn Brüsszelben hagyják jóvá.

Mivel a Wagner-csoportnak nincs közvetlen kapcsolata az EU-val, a három másik szervezet és személy hozzáadásával az a cél, hogy a zsoldosokkal együttműködő cégeket sújtsák.