A Kirgiz Köztársaság Külügyminisztériuma szükségesnek tartja bejelenteni, hogy a 2022. szeptember 14-17-én szuverén területünkön történt események a Tádzsik Köztársaság tervezett katonai agressziója államunk ellen - közölte az ország nagykövetsége.

A 2022. szeptember 18-i állapot szerint 46 ember meghalt és 140 megsebesült a tádzsik fél embertelen akcióinak következtében. 140 ezer embert evakuáltak. Az anyagi veszteségek óriásiak.

Úgy véljük, hogy Tádzsikisztán alaptalan vádjai Kirgizisztán ellen "a Tádzsik Köztársaság elleni katonai agresszióban" kísérlet arra, hogy Kirgizisztánra hárítsák a felelősséget és a bűntudatot. A tádzsik fél félretájékoztatási kampányt indított annak érdekében, hogy lejárassa a Kirgiz Köztársaság védelmi intézkedéseit.

Kijelentjük, hogy a Tádzsikisztán Külügyminisztériumától és más állami szervektől származó bármely információ nem felel meg a valóságnak. Kirgizisztán rendelkezik minden bizonyítékkal (fényképek és videofelvételek) az agresszió kezdetéről, a tádzsik katonák által országunk területén elkövetett bűncselekményekről és atrocitásokról. Szükség esetén készek vagyunk a bizonyítékokat átadni.

A Tádzsik Köztársaság gonoszul megsértette az ENSZ Alapokmányában és más nemzetközi dokumentumokban rögzített alapvető nemzetközi elveket, mint a területi integritás, a határok sérthetetlensége, a viták békés rendezése, az erőszak alkalmazásának vagy az azzal való fenyegetésnek a mellőzése, az emberi jogok és szabadságok tiszteletben tartása.

A Kirgiz Köztársaság kizárólag védekező pozícióból cselekedett, anélkül, hogy célja lett volna valaki más területének elfoglalása, ellentétben a tádzsik féllel, amely alattomosan megsértette Kirgizisztán területi integritását és szuverenitását, ami ismét megerősíti a Tádzsikisztán területi igényeit. A kirgiz fél követeli, hogy a tádzsik fél tartózkodjon a Kirgiz Köztársaság területére való behatolás reménytelen terveitől és a határ menti helyzet eszkalálásának céljától.

Határozottan tiltakozunk a Tádzsik Köztársaság törvénytelen és romboló akciói ellen, amely megsértett minden korábban elért megállapodást azzal, hogy előre küldte katonai erőit Kirgizisztán határára, fegyveres erőket és nehéz katonai felszerelést vetett be, és indokolatlanul megtámadta a határ menti és polgári létesítményeket, településeket a kirgiz-tadzsik államhatár teljes kerületén a Kirgiz Köztársaság Batken régiójának Batken és Leilek járásaiban, beleértve Batken régió regionális központjának, Batken városának ágyúzását a Kirgiz Köztársaság mélyén (vannak rögzített videoanyagok).

Számos tűzszüneti megállapodás ellenére a tádzsik fél folytatta a provokatív ágyúzást, és elfoglalt néhány települést a Kirgiz Köztársaság Batken régiójában, mint például Dostuk, Aksai, Internatsional, Jashtyk, Borborduk, Arka és Kulundu.

A tádzsik fél törvénytelen cselekedetei agresszív és destabilizáló kampányt jelentenek, amely ellentmond a két- és többoldalú megállapodásoknak, a jószomszédság szellemének és az országaink népei közötti kölcsönös támogatásnak.

Súlyosan aggaszt bennünket az irreguláris félkatonai csoportok aktív részvétele a tádzsik oldalon.

A tádzsik fél akciói egy nagyszabású államközi konfliktus kitöréséhez, valamint a közép-ázsiai régió egészének helyzetét destabilizáló eseményekhez vezethetnek. Ezen túlmenően a tádzsik fél által kiprovokált helyzet már eddig is áldozatokkal járt a polgári lakosság, a katonai személyzet körében, súlyos károkat okozott a katonai és polgári infrastruktúrában, a helyi lakosok egészségében és vagyonában.

A Kirgiz Köztársaság Külügyminisztériuma megerősíti rendíthetetlen álláspontját, miszerint a két ország közötti vitákat kizárólag békés politikai és diplomáciai eszközökkel, a tárgyalóasztalnál kell rendezni.