Az értesülések szerint a szövetségi kormány a NATO-nak megküldött beszámolójában azt írta, hogy 47,32 milliárd eurós kiadással számol az idei védelmi költségvetésben, ami több mint ötmilliárd euróval haladja meg az egy évvel korábbit, és harminc éve a legnagyobb növekedés - írta az MTI.

A NATO-tagországok vezetői 2014-es walesi tanácskozásukon vállalták, hogy 2024-ig a GDP 2 százalékának megfelelő összegig közelítik védelmi kiadásaikat. A német kormány azóta minden évben növelte a védelemre szánt forrásokat a szövetségi költségvetésben, és ez jövőre is folytatódik, de a tervezett 49,67 milliárd euró a hazai össztermék (GDP) csupán 1,38 százalékának felel meg.

QP | Quality Placement

A 2 százalékos cél és a tényleges kiadások közötti különbség miatt az Egyesült Államok kormánya - elsősorban Donald Trump elnök és Mike Pence alelnök - számos alkalommal élesen bírálta a német vezetést.

Berlin szerint a költségvetés teherbíró, és a Bundeswehr - a német hadsereg - fejlesztési, forrásfelszívó képességéhez mérten mindent megtesznek a NATO-elvárás teljesítéséért. Rendszerint hozzáteszik, hogy a GDP-arányában számolt kiadások viszonylag lassú növekedése annak is tulajdonítható, hogy a gazdasági fellendülés révén maga a GDP is jelentősen növekedett az utóbbi években.