Tavaly Kína felfüggesztette az ananász, a cukros alma és a viaszalma behozatalát Tajvanról, kártevőkkel kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva, amit a szigetország határozottan tagadott. Tajpej és Peking - amely a demokratikusan kormányzott Tajvant saját területének tekinti - közötti kapcsolatok évtizedek óta a legfeszültebb szinten vannak, mivel Kína egyre nagyobb politikai és katonai nyomást gyakorol a szigetre, hogy az elfogadja szuverenitását.

A kínai vámigazgatás pénteken késő este közölte, hogy többször is tiltott vegyi anyagokat mutatott ki a Tajvanról származó sügerekben, és hétfőtől felfüggeszti a behozatalukat "a kockázatok megelőzése, valamint a fogyasztók egészségének és életének védelme érdekében" – írja a Reuters.

A tajvani mezőgazdasági tanács mezőgazdasági minisztere, Csen Csi-csung elutasította a vádakat, mondván, hogy nincs semmi baj a halakkal, és adatokat fognak szolgáltatni Kínának, és választ kérnek tőlük. Ha Kína nem válaszol, akkor Tajvan nem zárja ki, hogy a WTO elé viszi az ügyet - mondta újságíróknak. Míg a tajvani sügér nagy részét otthon fogyasztják el, az exportált termék mintegy 90%-a Kínába kerül.

A héten Peking kijelentette, hogy Kína kész a háborúra, ha az USA abajgatja Tajvan ügyét. Ezzel arra reagáltak, hogy Joe Biden elnök biztosította Tajpejt, hogy nem nézné tétlenül, ha Peking katonai beavatkozást hajtana végre a szigetországban.