A Versenytanács árfigyelő portálja szerint szeptember 2-án a standard benzin átlagára 7,39 lej/liter (598,6 forint) volt Romániában (az 50 banis kedvezménnyel), míg a gázolaj literét átlagosan 8,37 lejért (677 forint) adták a kedvezménnyel - írja a Maszol. Az 50 banis árkedvezményt nem számítva, év eleje óta a benzin ára 28 százalékkal, a gázolajé pedig 44 százalékkal emelkedett.

A Platts benzin- és dízelárfolyamok (amelyek relevánsabbak az üzemanyagárak meghatározásánál, mint a kőolaj-árfolyamok), valamint a kőolaj tranzakciós ára 2014 óta most van a legmagasabb szinten, bár az idén júniusban regisztrált történelmi csúcshoz képest csökkent.

Nemzetközi összehasonlítás

A Platts benzinárfolyama szeptember elejére – a lej/dollár árfolyam-alakulás hatásainak figyelembevétele érdekében lejre átszámítva – 20 százalékkal nőtt, míg a gázolaj árfolyama 77 százalékkal volt magasabb, mint az év elején.

A valamennyi nagy üzemanyag-forgalmazó által július elsejétől alkalmazott 50 banis literenkénti árcsökkentés nyomán a tényleges átlagárak szeptember 2-án 2022. január 1-jéhez képest csak 20 százalékkal voltak magasabbak a benzin és 37 százalékkal a gázolaj esetében – derül ki a Versenytanács adataiból.