Görögország arra készül, hogy visszatér a szabad kötvénypiacra, ám ha ez túl korainak bizonyul az nagyon sokba kerülhet az ország hét év alatt többször is kifacsart adófizetőinek - írta a CNBC. A héten arról cikkeztek a lapok, hogy már a jövő héten a piacra kerülhet az új görög államkötvény.

Athéni üzleti és kormánykörök ugyan régen kérik az Európai Központi Bankot (ECB), hogy vegye be a görög állampapírokat is kötvényvásárlási programjába, ám azok gyenge minősítése miatt ez nem lehetséges. Ezt a napokban megerősítette az ECB.

Lesz rá idő

Ugyanakkor spekulációk szerint az európai jegybank meghosszabbítja monetáris enyhítési programját, mégpedig úgy, hogy a korábban vásárolt, lejárt kötvényekért kapott pénzt visszaforgatja újabb állampapírok vásárlására.

A Société Generale várakozása szerint bőven kitarthat a monetáris enyhítés 2019-ben is, mások azt saccolják, hogy akár 2020 végéig folyhat tovább a monetáris enyhítés. Ha viszont tovább tart a program, akkor van idő arra, hogy a görög kötvények is felkerüljenek az ECB vásárlási listájára. És ez megteremtheti azt a likviditást, azaz a papírok forgalomképességét, eladhatóságát, ami már a jövő héten vonzóbbá teheti őket.

Előzmények

A görög adósságválság 2009 végén kezdődött. Az országot az EU és az IMF pénze mentette meg attól, hogy kénytelen legyen államcsődöt jelenteni. Az előző (jobbközép) kormány idején, 2014-ben néhány kötvénykibocsátással visszatértek a szabad kötvénypiacra és az athéni vezetés akkor azt állította, hogy ezzel vége az akkor már öt éve tartó megszorításoknak.

Aztán a rendkívüli választásokon, 2015 elején új (baloldali) kormány került az ország élére, amely megpróbálta kierőszakolni az államadósság egy részének elengedését - sikertelenül. A féléves huzavona viszont visszavetette a gazdaságot, ami lehetetlenné tette az önálló kötvénykibocsátás folytatását.

Mostanra javult a helyzet: az Európai Bizottság például arra számít, hogy a GDP idén 2,1 százalékkal bővülhet, ami, ha teljesülne, meghaladná az eurózóna átlagát. Ugyanakkor a munkanélküliség még mindig Görögországban a legmagasabb az EU-ban.

A helyzet

Az ország 2015 augusztusában indított harmadik segélycsomagja jövőre jár le. Ennek keretében Görögország 86 milliárd eurót vehet fel a többi eurótagállamtól, ha rettentően fegyelmezetten gazdálkodik. Az ország államadóssága eléri a GDP 178,8 százalékát, ami visszafizethetetlen, ám hiába noszogatja az IMF a hitelező eurózóna-országokat, hogy engedjék el a tartozás egy részét, egyelőre nem hajlandók rá. Athén a kedvezményes hitelből - nem kevés huzavona után - végül kapott annyit, hogy törlessze az államadósság júliusban lejáró részletét.

Óvatosan!

Mindent figyelembe véve a szakértők egyetértenek abban, hogy a bizalmatlan befektetői légkörben nagyon óvatosan kell megpróbálkozni a pénzpiaci kötvénykibocsátással.

Az időzítés kritikus: egy túl korai visszatérés több százalékponttal megdobná a görög kötvények kockázati felárát, amit a papírok visszaváltásakor az ország adófizetőinek kellene megfizetniük - derül ki Daniel Gross, a Centre for European Policy Studies kutatóintézet igazgatójának szavaiból. A szakértő szerint jelenős hiba lenne egy jövő heti kötvénykibocsátás.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy a CNBC az ügyhöz közel álló forrásból úgy értesült, egyáltalán nem biztos a jövő heti piacra lépés. Kormányhivatalnokok tagadják a kibocsátás hírét, ám a papírok legfontosabb vevőjelöltjei, a bankok kapcsolatban vannak az athéni államadósság-kezelő központtal.

Zsíros haszon

A befektetési bankárok "Athén felett köröznek", hogy lecsaphassanak a jó lehetőségre: szeretnék elérni, hogy az ő intézményük legyen a kötvénykibocsátást szervező bank - mondta a CNBC-nek Bill Blain, a MINT Partners tőketársaság tőkepiaci részlegének vezetője. Szerinte a kormány ötéves papírok kibocsátása mellett dönthet 4,5 százalékos kuponnal a francia nemzeti ünnep és szabadnap (július 14.) után.

Függetlenül attól, hogy ki, mit gondol és mond Görögországról, Blain biztos benne, hogy brutálisan nagy siker lesz a kötvénykibocsátás. Szerinte nyugodtan el lehet felejtkezni a kormány instabilitásáról vagy azokról a pletykákról, amelyek szerint az országnak szüksége lesz egy további (negyedik) hitelcsomagra is. A kötvény olyan zsíros hasznot kínálhat, aminek nem tudnak majd ellenállni a befektetők.