Az orosz haderő az éjszaka folyamán nagypontosságú levegő-föld rakétákkal megsemmisített egy lőszergyárat a Kijev megyében lévő Brovari falu közelében. Az orosz légierő 68 katonai létesítményt, a rakétaerők és a tüzérség pedig 814 célpontot semmisített meg Ukrajnában. Az orosz légvédelem 10 ukrán drónt lőtt le - közölte a vasárnapi hadijelentésében Igor Konasenkov tábornok, az orosz védelmi tárca szóvivője.

Az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 134 repülőgépet és 470 drónt, 249 légvédelmi rakétarendszert, 2290 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 254 rakéta-sorozatvetőt, 992 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2166 katonai járművet veszítettek - az oroszok számítása szerint.

Oroszok: nácik és Erdogan, kivégzések és túszszabadítás

Az orosz szóvivő szerint szombaton az ukrán Mariupol város "felszabadítására" irányuló offenzíva során, Recep Tayyip Erdogan török elnök kérésére Primorszk kerületben az orosz erők különleges műveletet hajtottak végre ukrán "nácik" által egy török mecsetben fogva tartott túszok kiszabadítására. Ennek eredményeképpen az imahelyet elfoglalták, és ott 29 fegyverest, köztük külföldi zsoldosokat öltek meg, a kiszabadított túszokat pedig biztonságos helyre szállították. A volt túszok a Független Államok Közössége egyik tagállamának állampolgárai - idézi az orosz jelentést az MTI oroszországi tudósítója.

Konasenkov szerint Kijev a háború kezdete óta 63 országból összesen 6824 külföldi zsoldost "hívott be" Ukrajnába. Az oroszok azt is tudni vélik, hogy a legtöbben közülük - 1717-en - Lengyelországból érkeztek, mintegy másfél ezren az Egyesült Államokból, Kanadából és Romániából, mintegy 300-300-an az Egyesült Királyságból és Georgiából, Szíria török ellenőrzés alá vont területeiről pedig 193-an. Túlnyomó többségük jelenleg Kijevben, Harkivban, Odesszában, Mikolajivben és Mariupolban szolgál ukrán egységeknél.

Konasenkov: 1035 zsoldost öltünk meg, a többit is kivégezzük

Az orosz fegyveres erők eddig 1035 külföldi zsoldost öltek meg. A harcoló zsoldosok száma folyamatosan csökken, jelenleg 4877-en vannak Ukrajnában. A beszámoló szerint 912 zsoldos megtagadta a részvételt a harci cselekményekben, és elmenekült az országból. Konasenkov szerint a külföldi zsoldosokat a nemzetközi humanitárius jog szerint nem illeti meg a harcoló fél státusa. "Ezért a legjobb, ami rájuk vár, a büntetőjogi felelősségre vonás és hosszú börtönbüntetés."

A szóvivő azt állította, hogy a mariupoli Azovsztal fémműben bekerített erők mintegy négyszáz tagja külföldi zsoldos, a legtöbbjük európai országokból, illetve Kanadából érkezett. "További ellenállás esetén mindannyiukkal végzünk" - hangoztatta a vezérőrnagy.

Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője szerda éjjel bejelentette, hogy az Azovsztalban bekerített ukrán erők vasárnap délelőttig kaptak ultimátumot a fegyverletételre.

Ultimátum után is kitartanak Mariupol védői

A BBC-re hivatkozva a 444.hu írta meg, hogy egyelőre semmi jele annak, a már lejárt ultimátumig megadták volna magukat a Mariupolt védő utolsó, az Azovsztal acélgyárba visszahúzódott ukrán alakulatok. A mariupoli polgármester tanácsadója, Petro Andrijuscsenko szerint az orosz "fegyverletételi folyosó ellenére védőink tartják az állásaikat". Beszámolója szerint az orosz erők támadásai nem csupán az Azovsztal üzemére koncentrálnak, "a harcok során a megszállók nehéz tüzérséggel lőttek lakóépületeket is". 

Az MTI szerint Konasenkov szombaton azt állította, hogy a harcokban 23 367 ember esett el az ukrán fegyveres erők és az oldalukon harcoló külföldi zsoldosok részéről. Korábban azt mondta, hogy az Azovsztal területén az oroszon és az ukránon kívül hat európai nyelven folyik rádiókommunikáció.

Továbbra is lövik Harkivot az oroszok

Az oroszok egy rakéta- és 23 tüzérségi támadást hajtott végre az elmúlt 24 órában Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv ellen. A nagyváros katonai irányításának közlése szerint 31-en sérültek meg, 3-an pedig életüket vesztették. Amerikai és brit hírszerzési jelentések szerint folytatódik az orosz csapatösszevonás a Donbasz )Donyeck) térségében, ahol napokon belül átfogó támadás indulhat az ukrán főerőkkel szemben - írta a 444.hu a Korrespondent.net alapján.