A Himalája - bőséges vízellátottsága és domborzati adottságai miatt - annyi energiát lenne képes vízi-erőművek segítségével előállítani, amely egész Dél-Ázsiát ki lehetne szolgálni. Nem csoda, hogy nagyon sok projektet jelentettek be az elmúlt években, arra hivatkozva, hogy ezzel sikerülhet megfelelni a megújuló energia használatával kapcsolatos elvárásoknak.

A probléma az - és emiatt fordultak a szakértők a miniszterelnökhöz - hogy a területen nagy a földrengések, illetve más környezeti katasztrófák esélye. A klímaváltozással ráadásul nő a hőmérséklet, a gleccserek olvadéka pedig komoly árvizeket eredményezhet.

A területen lévő, már működőd erőműveket 2013 és 2021-ben megrongálták áradások, illetve földcsuszamlások - olvasható a portálon.

A régió egyszerűen túl instabil ahhoz, hogy biztonsággal lehessen vízi-erőműveket működtetni, a globális felmelegedés pedig csak tovább ront ezen

- véli C. P. Rajendran, paleoszeizmikus szakember, a levél egyik aláírója.

Egy másik szakértő szerint az lehet a megoldás, ha csak kisebb projekteket támogatnak, amely a folyók természetes áramlásának segítségével állítanak elő energiát anélkül, hogy gátakat, víztározókat kellene építeni.

A Nemzetközi Vízenergia Szövetség szerint a megújuló energiaforrásokból származó villamos energia mintegy 60 százalékát vízenergiából állítják elő,míg a teljes termelésnek 16 százalékát teszi ki.