A parlament 539 szavazattal, 45 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett fogadta el Siegfried Mureșan (EPP, Románia) képviselő jelentését, amely szerint Horvátország teljesíti az euró jövő év eleji bevezetésének összes feltételét - adta hírül az EP.

Eszerint Horvátország annak ellenére áll továbbra is készen az euró bevezetésére, hogy közben a világ átesett a koronavírus sokkján, az infláció erősödött, Oroszország pedig megtámadta Ukrajnát.

Figyelnek a horvátokra

A horvátországi árak szintje az euróövezethez való csatlakozáskor már nagyobb mértékben hasonlít a többi eurózónatagéhoz, mint más tagállamoké a saját csatlakozásuk idején. Ennek ellenére az EP folyamatos erőfeszítést vár a horvát kormánytól annak érdekében, hogy a további árkonvergencia fenntartható módon valósuljon meg, és hogy az euró bevezetése ne vezessen mesterséges áremelkedéshez.

A horvát kormány reformjai az utóbbi években megerősítették a gazdaságot és előkészítették a terepet a horvát eurócsatlakozáshoz. Az ország, a helyi vállalatok és a lakosság, illetve a különböző gazdasági ágazatok, így a turizmus szempontjából egyértelműen jó döntés az euró bevezetése - mondta Siegfried Mureșan jelentéstevő.

A 2023-as horvát eurózóna-csatlakozás a brexitet követő első jelentős európai integrációs lépés és egyben jelzi az euró balkáni terjedését. Egyértelműen egységet, mélyülő integrációt és az euró globális valutaként játszott szerepének erősödését mutatja egy olyan időszakban, amikor a határ túloldalán megkérdőjelezik közös értékeinket. A horvát euróbevezetés jól illusztrálja, hogy az egységes valuta olyan inspiráló és szilárd projekt, amely nagyobb fokú biztonságot és stabilitást biztosít a polgárok számára - fogalmazott

Margarida Marques (S&D, Portugália), a parlamenti euró-munkacsoport elnöke.

A hétfői vitában nem szólalt fel magyar képviselő.

Ezek az euróbevezetés következő lépései

Így Horvátország az euróövezet huszadik tagja lesz. 

Az Európai Parlament álláspontját továbbítják a horvát euróbevezetés véglegesítéséről döntő eurózóna-tagoknak.

A folyamat azzal zárul majd, hogy az Európai Tanács – az Európai Parlamenttel és az Európai Központi Bankkal folytatott konzultációt követően – várhatóan még júliusban három, az euró horvátországi bevezetéséhez szükséges jogszabályt fogad el. Továbbá megállapítják azt az árfolyamot, amelynek alapján 2023. január elsején a kuna euróvá konvertálódik.

Horvátországban az árakat szeptember 5-étől kunában és euróban is ki kell majd írni. Az árak kettős kijelzése 2023 végéig marad érvényben. A kunát - az euró hivatalos bevezetésének időpontjától - költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet (FINA). A Horvát Nemzeti Bankban (HNB) pedig korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható.

Litvánia és Horvátország is megelőzte Magyarországot

Az Európai Központi Bank 2020 júliusában vette fel Horvátország devizáját az "euróövezet előszobájának" tartott ERM-2 árfolyam-mechanizmusba. A jelenleg 19 országot tömörítő euróövezet utoljára 2015-ben bővült, amikor Litvániában bevezették az eurót.

A magyarok több mint kétharmada (70 százaléka) támogatja a mihamarabbi euróbevezetés és a forint lecserélésének ötletét - derült ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített áprilisi közvélemény-kutatásból. A lépésnek azonban egyelőre igen csekély a realitása.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.