Az orosz-ukrán háború első napjaiban meglepte a szakértőket, hogy az óriási túlerőben lévő orosz hadsereg lassan és szervezetlenül próbált villámháborúval győzni, ám egyetlen nagyvárost sem tudott elfoglalni és még a teljes légi fölényt sem tudta megszerezni. Ezt általában a Kreml rossz számításaival és az ukránok hősies ellenállásával magyarázzák, ám szerepe van benne annak a rendszerszintű korrupciónak is, ami évtizedek óta áthatja az orosz védelmi és biztonsági szektort – írja a Politico hírportálon megjelent cikkében Polina Beliakova, az amerikai Tufts University magánegyetem Fletcher Schoolján működő Center for Strategic Studies kutatóintézet vezető munkatársa.

Az első napok híre volt az is, hogy gondok vannak az orosz csapatok logisztikai kiszolgálásával, így a katonák élelmiszer-ellátásával és a járművek üzemanyag-utánpótlásával. Az előbbi hozzájárul a katonák rossz hangulatához, az utóbbi lelassítja az offenzívát. Ebben az időszakban jelentések érkeztek arról, hogy az orosz katonák olyan élelmiszer-fejadatokat kapnak, amelyek szavatossági ideje 2015-ben lejárt. Ez nem független attól, hogyan oldják meg a hadtáp élelmiszer-ellátását.

A legtöbb vállalat, amely ebben részt vesz, kapcsolatban áll Jevgenyij Prigozsin oligarchával, akit Vlagyimir Putyin séfjének gúnyolnak, miután az orosz államfő sokszor viszi a tulajdonában lévő vendéglőkbe illusztris vendégeit. Prigozsin a zsoldosokat foglalkoztató, Kreml közeli PMC Wagner magánbiztonsági cég patrónusa és támogatja az Internet Research Agency nevű szervezetet, amit azzal vádolnak, hogy hackerkedéseivel manipulálni próbálta az USA elnökválasztásait.

Alekszej Navalnij jelenleg börtönben lévő orosz ellenzéki vezető korábban azzal vádolta Prigozsint, hogy kartellt szervezett, amelynek tagjai felosztják maguk között a védelmi tárca több száz millió dollár értékű megrendeléseit. Az orosz hadsereg élelmiszer-ellátása és laktanyai viszonyai hírek szerint rosszabbak, mint amit a börtönök nyújtanak. Az ételadagok kicsik és helyenként kólibaktériummal fertőzöttek.

A második valuta

Az orosz előrenyomulás másik akadálya az üzemanyag hiánya, ami érthetetlennek látszik egy olyan ország esetén, amely úszik az olajban. Az orosz hadsereg azonban – finoman fogalmazva – kritikán aluli hatékonysággal használja fel az üzemanyagot, és ez már régóta így volt az ukrajnai támadás előtt is. Az invázió gázolaj- és benzinszükséglete csak újabb kiváló lehetőséget teremtett a sikkasztásra – ezért hívják az orosz hadseregben gyakran „második valutának” az üzemanyagot, amellyel nagyban és kicsiben egyaránt lehet seftelni. Logikus következtetés, hogy ennek egy részét kilopták a járművek tankjaiból, ami hozzájárulhatott az ellátási problémákhoz.

A technikai innovációk, amelyek lehetővé tennék, hogy az oroszok pontos csapásokat mérjenek, valójában sosem valósultak meg a kiterjedt csalás, sikkasztás és csúszópénzrendszer miatt. A Transparency International felhívja a figyelmet arra, hogy a katonai beszerzések titkossága lehetővé teszi, hogy annyit lopjanak, amennyit nem szégyellnek.

Vécékben bejegyzett cégek

Az egyik példa egy 2012-es megrendelés, amelyben 26 millió dollárt adtak egy olyan repülőgépes rendszer kifejlesztésére, amelynek képesnek kellett volna lennie elfogni a nem stratégiai rakétákat, ám az ezzel kapcsolatos fejlesztés el sem kezdődött. A szerződéseket olyan fedőcégekkel kötötték, amelyek egy részét Oroszország Szamara régiójának nyilvános vécéibe jegyezték be.

Egy 2016-os ügy, amelyben egy vállalatnak rádiónavigációs rendszert kellett volna fejlesztenie precíziós fegyverek irányításához, sikkasztási botrányba fulladt, amelyben kiderült, hogy a menedzsment kutatómunkát szimulált, amihez simlis szerződésekkel vette fel a pénzt.

A korrupció nem korlátozódik a katonai-ipari komplexumra, behatol a politikai vezetői szintre is. Egy nemrégen készült tanulmányból kiderült, hogy a védelmi minisztérium vezető munkatársai olyan ingatlanokkal rendelkeznek, amelyeket a fizetésükből nem tudtak volna megvásárolni. A luxus életszínvonal megtartása visszatartja a hozzáértőket attól, hogy olyan szakmai információt adjanak a felső vezetésnek, ami Putyin rosszallását válthatná ki.

Bár mindez nem döntő fontosságú a háborúban, mert az oroszoknak minden korrupció ellenére bőségesen van muníciójuk eltiporni ellenfelüket, de hozzájárulhat ahhoz, hogy a háború elhúzódjon addig, amíg valamilyen kiút kínálkozik a fegyveres harcból.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.