A riói olimpia egyik jellegzetes elemévé vált, hogy a rendezők megkérik a közönséget, ne nyomja agyon pfujolásával a versenyzőket - derül ki a Vice Sports internetes portál cikkéből. A heves vérmérsékletű helyiek olyan sportágat meccseit is "színesítik" hangos szurkolásukkal, amelyeken ez szinte ismeretlen jelenség.

Soha nem hallottam ilyen hangzavart pingpongrendezvényen - mondta Sean O' Neill, az a USA asztalitenisz-csapatának szóvivője, korábbi olimpikon, aki 1988 óta vesz részt a játékokon. Ugyanezt tapasztalhatták a strandröplabda-meccsek résztvevői is. A brazil közönség a hazai csapat ellen játszó csehek minden szervájánál hangos tiltakozásának adott hangot.

A hangosbeszélő nemi iróniát vitt a szokásos kérésbe: Köszönjük, hogy nem pfujolnak! - dörögte a közönség felé, amire természetesen még hangosabb fütyülés volt a válasz. Csak a spanyol csapatot nem zavarta a hangoskodás, ugyanis ennek ellenére elpáholták brazil ellenfelüket. Szerintük semmi gond nincs a pfujolással.

A rendezők dolga

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy véli, a közönség viselkedésének kezelése a rendezők feladata. A NOB annak ellenére ezen a véleményen van, hogy Thomas Bach, a szervezet elnöke kifakadt a hangos nemtetszés-nyilvánítás ellen, amely a férfi rúdugrók eredményhirdetését is tönkretette. Elfogadhatatlannak tartja ezt a fajta viselkedést egy olimpián.

A világsajtót bejárt történetben a közönség folytatta az ugrások alatt elkezdett pfujolást annak ellenére, hogy a brazil Thiago Braz de Silva legyőzte a címvédő francia Renaud Lavillenie-t. Az utóbbi szerint a hangzavar hátráltatta a koncentrálásban, így hozzájárult vereségéhez.

Tanulnak

A NOB szóvivője úgy látja, hogy a közönség még tanulja a viselkedést olyan sportrendezvényeken, amelyek lényegében ismeretlenek Brazíliában. Éppen az a riói olimpia egyik küldetése, hogy új sportágakat népszerűsítsenek Dél-Amerikában - tette hozzá.

Igyekszünk megtalálni az egyensúlyt a szenvedélyes szurkolás és az illedelmes viselkedés mögött - magyarázta a hazai bizonyítványt Mario Andrada, a szervezőbizottság kommunikációs igazgatója. Keressük a kapcsolatot a sportrajongókkal a médián, a közösségi site-okon keresztül. Ugyanakkor nem akarjuk elnyomni a szurkolók szenvedélyét, sport iránti szeretetét.

Régi lemez

Szakértők szerint a brazilok a focimeccsekről hozzák magukkal a kifogásolt stílust. A futballstadionokban fesztiváli hangulatot teremtenek és nem ritka, hogy a csapatok szurkolótáborai között hangos ellenségeskedés támad. Ez része a helyi sportkultúrának. Úgy tűnik, a megszokott hangoskodás ömlött rá az olimpián olyan sportágakra, amelyek közönsége hagyományosan csendes. Van olyan pszichológus, aki szerint a brazil közönség így kapcsolódik be a szeme előtt lejátszódó versenybe, így válik részesévé a sport drámájának.

Nem újdonság

Másrészt lehet, hogy az olimpia szellemétől idegen az ellenfelek kifütyülése, a gyakorlat azonban más mutat - emlékeztet a Time cikke. A patinás lap idézi saját tudósítását az 1936-os bajorországi téli játékokról, ahol az olasz hokijátékosok hangosan pfujolták harcias amerikai kollégájukat Gordon Smithet. Utóbbi összeveszett egy olasszal, aki szerinte leverte e fejéről a szemüvegét.

Sokkal durvább jelenetek játszódtak le az 1956-os olimpián Melbourne-ban. A vívóversenyen odáig fajult a magyar forradalmat leverő szovjetekkel szembeni hangos tiltakozás, hogy a rendfenntartóknak kellett szétválasztani a közönséget és a szovjet csapat tagjait. Legendásak a szovjet-magyar vízilabdameccsen történt durvaságok.

Feketék jelenetei

Két amerikai fekete sportoló az 1968-as mexikói olimpián a dobogón a feketék hatalmát jelképező, ökölbe szorított, feltartott kézzel pózolt a dobogón országuk himnusza alatt. Négy évvel később Münchenben két társuk hátat fordított az amerikai zászlónak az éremátadási ceremónián. Az utóbbiak pfujolást és tapsot is kaptak, végül örökre eltiltották őket az olimpiai részvételtől.

A magyarokat támogató szimpátiához hasonlót élveztek az 1984-es Los Angeles-i olimpián versenyző román sportolók. Románia volt az egyedüli ország a keleti blokkból, amely részt vett ezen a rendezvényen, szembeszegülve az 1980-as olimpia amerikai blokádjára adott hasonló szovjet válasszal.

Megszakadt sportkarrier

Zola Budd dél-afrikai származású brit futót szabályosan kifütyülte a közönség az arénából ugyanezen az olimpián, miután összeütközött az amerikai Mary Deckerrel a 3000 méteres futóversenyben. A későbbi vizsgálat nem találta hibásnak a balesetben. Ugyanakkor származása miatt - akkor még fajüldöző rendszer volt Dél-Afrikában - olyan rossz viszonyba került csapattársaival, hogy 1988-ban visszavonult a versenyzéstől.