Antigua és Barbudán népszavazást tarthatnak az ország államformájáról, legalábbis akkor, ha Gaston Browne marad a parányi közép-amerikai szigetország miniszterelnöke - írja a BBC. Az ország a Szélcsendes-szigetek középső részén, az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozásánál fekszik, nevét a két fő szigetről kapta.

Népessége - ha nem túlzás ezt a szót használni - a 2022-es becslés szerint százezer fő, területe 440 négyzetkilométer, ami a Balaton területének valamivel több mint kétharmada. A kormányfő szerint a referendumot a köztársasági államforma bevezetéséről a következő három évben tarthatják meg. Hangsúlyozta, hogy nem ellenséges lépésnek szánja ezt az Egyesült Királysággal szemben.

Egyelőre III. Károly a király

A bejelentést azt követően tette, hogy beiktatták az ország államfőjének III. Károlyt. A népszavazás, ha úgy tetszik, a saját politikai ígérete. Akkor tartják meg, ha jövőre újraválasztják a szigetország miniszterelnökének. Várakozások szerint ennek nem lesz akadálya - pártja jelenleg a 17 tagú törvényhozásban 15 fős többséggel rendelkezik.

Browne elismerte, hogy Antigua és Barbuda lakóinak túlnyomó többségét nem igazán érdekli, hogy országa államformája alkotmányos monarchia-e vagy köztársaság. Ettől persze még szavazhatnak róla.

Második fecske

Károly beiktatása után Ausztrália jelentette be, hogy a következő négy évben hasonló népszavazást kíván tartani. A Erzsébet királynő halála ugyanis újraélesztette az ország államformájával kapcsolatos vitát, és Anthony Albanese, akit májusban választottak az ország miniszterelnökévé, republikánus, azaz köztársaságpárti.

Az Egyesült Királyságon kívül Károly király jelenleg 14 ország államfője. Ezek: Antigua és Barbuda, Ausztrália, Bahama-szigetek, Belize, Kanada, Grenada, Jamaica, Új-Zéland, Pápua Új-Guinea, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Salamon-szigetek és Tuvalu.