A koronavírus-fertőzések világviszonylatban legnagyobb mértékben megugró számával küzdő India egy hónappal ezelőtt leállította a vakcinaexportot, miután több mint 66 millió adagot adományozott vagy adott el. A lépés miatt olyan országok, mint Banglades, Nepál, Srí Lanka és számos afrikai ország próbált alternatív oltóanyagforrást találni, de nagyrészt hiába. Az Egészségügyi Világszervezet, amely a Covax társvezetője, hétfőn felszólította az Indián kívüli vakcinagyártókat, hogy mielőbb biztosítsanak készítményeket a harmadik világ országainak, ahol a járvány komoly pusztítást okozhat, ha nem indul széleskörű oltási kampány.

A Reutersnek névtelenséget kérve nyilatkozó indiai források azt mondták, hogy India oltási kampánya mostantól prioritást élvez, mivel a koronavírus-fertőzések száma átlépte a 25 milliót, és a napi halálesetek száma rekordot döntött. 

"Nem kell hivatalosan minden országnak közvetítenünk, mivel nem vagyunk erre kötelezve" - mondta az egyik forrás az export visszafogásáról szóló döntésről. "Egy belső megbeszéléseken eldöntöttük, és néhány országot tájékoztattunk, hogy a jelenlegi indiai helyzetre való tekintettel ne számítsanak exportra" - tette hozzá. Egyelőre az tűnik biztosnak, hogy legalább októberig nem szállítanak vakcinákat külföldre Indiából, de az export újraindításának pontos időzítése attól függően változhat, hogy India milyen hamar lesz képes megfékezni az egészségügyi rendszert túlterhelő második hullámot.

India külügyminisztériuma, amely az összes vakcinaexportot koordinálja és felügyeli, nem válaszolt az üggyel kapcsolatos megkeresésre.

Az októberi ütemtervről kérdezve a Covax társvezetője, a GAVI a Reutersnek azt mondta, hogy legalább 140 millió adag vakcinától esnek most el így. "Teljes támogatásunkat ajánljuk fel az indiai kormánynak a vírus megfékezésére tett erőfeszítéseikben, és készen állunk arra, hogy bármilyen módon segítsünk" - kommentálta a GAVI az új-delhi kormány állítólagos döntését.

Az UNICEF vezetője hétfőn arra kérte a G7-országokat, hogy sürgősségi intézkedésként adományozzanak készleteket - a szegényebb országok számára vakcinát juttató szerveződésnek - Covaxnak az indiai vakcinaexport zavarai miatt kialakult súlyos hiány kezelésére. 

Joe Biden amerikai elnök hétfőn azt mondta, hogy országa legalább 20 millió adagot fog exportálni a Pfizer/BioNTech, Moderna és Johnson & Johnson oltásokból, azon a 60 millió AstraZeneca-adagon felül, amelyet már korábban más országok rendelkezésére bocsátottak.