Szulejmán Soylu török belügyminiszter hétfőn kurd fegyvereseket tett felelőssé az Isztambuli egyik forgalmas bevásárlóutcájában vasárnap végrehajtott robbantásos merényletért, amelyben hat ember vesztette életét. A hatóságok közölték, hogy a rendőrség 22 gyanúsítottat vett őrizetbe, köztük azt is, aki állítólag a bombát elhelyezte – számolt be a Reuters.

Soylu elmondta, hogy az isztambuli Istiklal sugárúton elkövetett merényletre az észak-szíriai Kobaniban adtak parancsot, ahol a török erők az elmúlt években hadműveleteket hajtottak végre a szíriai kurd YPG milícia ellen. A gyanújuk szerint a támadást Kobaniból, a szírek egyik fontos támaszpontjáról rendelték el.

A televíziós híradásokban olyan képeket mutattak, amelyeken egy nőnek tűnő személy egy csomagot hagyott egy magasított virágágyás alatt az Istiklal sugárúton, amely a vásárlók és turisták kedvelt helye, az utca hosszában futó villamossínekkel. A vasárnap megsebesültek közül az intenzív osztályon kezelt öt ember közül kettő kritikus állapotban volt még hétfő hajnalban. Ők a 31 sebesült között voltak, akik még mindig kórházban vannak. A Napi.hu helyszíni tudósítója szerint vasárnap délután lezárták a nagyváros bevásárlónegyedét, de nem tört ki pánik Isztambulban. Részletes beszámolónkat itt olvashatja.

A török-kurd konfliktus a NATO-t is elérheti

Ötven embert engedtek ki a kórházból a vasárnapi támadás után. A merénylet miatt sokan aggódnak, hogy Törökország további robbantások és támadások célpontjává válhat, hasonlóan a 2015 közepe és 2017 közötti időszakhoz, amikor Isztambul a múltban kurd, iszlamista és baloldali fegyveresek célpontja volt. A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik ága vállalta magára a 2016 decemberében egy isztambuli futballstadion előtt elkövetett kettős robbantásos merényleteket, amelyekben 38 ember meghalt és 155 megsebesült.

A török katonai műveletek rendszeres célpontjai voltak a kurdok az elmúlt évtizedekben, de a szíriai polgárháború alatt intenzívebbé váltak a harcok a felek között. A kisebbség ügye a Svédország és Törökország közötti konfliktus középpontjában is áll, amely május óta akadályozza Stockholm NATO-csatlakozását. Szemben Ankarával, a svéd hatóságok nem tartják terroristának a PKK nevű csoportot, erre hivatkozva viszont Törökország blokkolja a skandináv ország csatlakozását a katonai szövetséghez.

A Guardian szerint Recep Tayyip Erdoğan nem sokkal a keddi, Balin megrendezésre kerülő G20-csúcstalálkozóra való elutazása előtt "alattomos támadásról" beszélt, és hozzátette: "A felelősöket meg fogják büntetni".