„A növekedés jelentős lassulását látjuk” – mondta Yellen csütörtöki sajtótájékoztatóján, de hangsúlyozta, hogy a 0,9 százalékos második negyedéves visszaesés azt jelentené, hogy valódi recesszióba került az ország gazdasága. A közgazdászok szerint ehhez két egymást követő veszteséges negyedév kell, ami éppenséggel adott az USA-ban.

Yellen azért optimista, mert a gazdaság egészében nem jelentkezett a visszaesés, több mutató – köztük a munkanélküliségi ráta csökkenés – arra utal, hogy nem mindent átható válságról van szó. Abban is bízik, hogy a jegybanki funkciót betöltő Federal Reserve infláció elleni harca nem emeli meg komolyan a munkanélküliségi rátát, amely még mindig 3,6 százalékon áll – írja a Bloomberg.

A pénzügyminiszter többször is a pozitívumokat hangsúlyozta, rámutatva a folyamatos munkahelyteremtésre, a háztartások erős pénzügyi helyzetére, a fogyasztói kiadások növekedésére és a vállalkozások javuló teljesítményére. Példaként említette, hogy a második negyedévben 1,1 millióval nőtt a foglalkoztatás, ami éles ellentétben áll a korábbi recessziók első három hónapjának átlagos 240 ezres veszteségével.

A GDP-visszaesést a kamatemelések hatásának tulajdonította. A magasabb kamatlábak lassították az üzleti beruházásokat és a lakáskeresletet.

„Lassulást kell látnunk” – mondta Yellen, aki szerint mivel a munkaerőpiac rendkívül feszes, ennek lehet némi inflációs nyomása a gazdaságra. Hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború miatt az élelmiszer- és energiaköltségek, valamint az ellátási láncok szűk keresztmetszetei világszerte jelentősen hozzájárulnak az általános inflációhoz.

Nem lesz recesszió

A csütörtöki adatok felerősítették a vitát arról, hogy az Egyesült Államok recesszióba csúszott-e. Bár a két egymást követő negyedévben tapasztalt gazdasági zsugorodás megfelel a "technikai" recesszió tág definíciójának, a Fehér Ház a munkahelyek számának növekedésére és a fogyasztói kiadásokra hivatkozva ellenezte ezt a megállapítást. 

Yellen megismételte, hogy az infláció visszaszorítása a kormányzat elsődleges prioritása. Hozzátette, hogy a fogyasztói árak növekedése valószínűleg csökkeni fog az elkövetkező napokban. Ismét támogatta a központi bank által tett lépéseket, vagyis hogy a Fed idén monetáris politikai fordulatot hajtott végre, március óta 2,25 százalékponttal emelte irányadó kamatlábát. Ebbe beletartozik a szerdai 75 bázispontos emelés is, amikor Jerome Powell Fed-elnök azt mondta, hogy szűkül az infláció legyőzésének és a recesszió elkerülésének útja.

Yellen elismerte, hogy nemcsak az Egyesült Államok, hanem a világgazdaság esetében is sötét felhők gyűlnek a horizonton, és hogy a magasabb kamatlábak által felhúzott amerikai dollár erőssége számos feltörekvő piac életét megnehezíti. Jelezte, hogy aggódik a globális kilátások miatt. 

„Az erős dollár néhány ország számára nyomást gyakorol a gazdaságukra, különösen akkor, amikor a dollárban denominált adósságot nehezebb lesz visszafizetni” – tette hozzá.

Elutasította azt az elképzelést, hogy a magasabb kamatlábak által az Egyesült Államokba vonzott globális tőkeáramlás elérte volna azt a pontot, ahol negatív visszacsatolás alakul ki, amelyben a tőkemenekülés csökkenti a fejlődő országok gazdasági növekedési kilátásait, és így még több tőkét űz el.