Ezt a figyelmeztetést a Mako Group cégcsoport adta ki, amelynek 100 százalékos tulajdonosa Olekszandr Janukovics, a leváltott elnök 40 éves fia. A Mako Group svájci leánycége, a Mako Trading Company (Switzerland) 23 országba exportál ukrán szenet.

Ukrajna a világ hetedik legnagyobb széntartalékával rendelkezik a világon, amelynek a döntő része a kelet-ukrajnai Donyec-medencében található. Ukrajna a szénbányászat tekintetében a 13. legnagyobb volt 2010-ben a világon. Az Ukrajnában kitermelt szén nagyobbik részét belföldön használják fel áramtermelésre.

Ukrajna Törökországba, Bulgáriába és számos nyugat-európai országban szállít szenet. Ukrajnában a széntermelés közel a felére esett az elmúlt húsz évben a 90-es éves közepének alacsony belső kereslete és a szükséges fejlesztések elmaradása miatt.

Fogorvos a széniparban

Olekszandr Janukovics a volt ukrán államfő legidősebb fia - aki szakmáját tekintve fogorvos - nemcsak a széniparban érdekelt, de tulajdonosa az ukrán fejlesztési banknak (UBD) is. Ez utóbbi vagyona Viktor Janukovics 2010. évi elnökké választása előtt 191 millió hrivnya (akkor 24 millió dollár) volt, és a 157-dik volt az ukrán bankok listáján. A bank vagyona 2014 januárjában már 6,5 milliárd hrivnyát (közel 770 millió dollárt) tett ki, a bankok listáján pedig már a 35. legnagyobb.

A UBD vezérigazgatója Valentina Arbuzova, a Janukovics-éra alatt egy ideig az ukrán nemzeti bank elnöki posztját, majd miniszterelnök-helyettesi, végül 2014. január 28. és február 27-ig ideiglenes kormányfői posztot betöltő Szerhij Arbuzov édesanyja. Szerhij Arbuzov szintén felkerült annak a húsz ukrán vezetőnek a listájára, akinek a vagyonát pénteken befagyasztotta a svájci kormány.

A Mako Group felemelkedése

A Mako Groupra, 2011-ben 16 vállalkozásban volt érdekelt Ukrajnában, Svájcban és Hollandiában, összesen 700 embert foglalkoztatott. A Mako Group eredetileg ingatlanfejlesztéssel, építőipari és banki tevékenységgel, valamint szénexporttal foglalkozott.

A cég csillaga 2010-ben ragyogott fel. 2013 előtt a cég cáfolta, hogy részt vesz állami privatizációs ügyletekben. 2012 novemberében a Forbes Ukraine című lap arról írt, hogy az államfő fiához kapcsolható cégek 2012-ben öt magánosított szénipari cégben szereztek többségi tulajdonrészt. Az elnök fia ezt akkor cáfolta, azt mondta, hogy ezek az állítások azt célt szolgálják, hogy befeketítsék az apját.

A Forbes Ukraine 2013 februárjában azonban már arról számolt be, hogy az elnök fia több állami megrendelést kapott 2012 eleje óta, mint bárki más. Szintén a Forbes Ukraine idén februárban pedig arról cikkezett, hogy januárban az állami tenderek 50 százalékát nyerték el Olekszandr Janukovics cégei.

A lap szerint Olekszandr Janukovics több mint 500 millió dollár magánvagyonnal rendelkezett az idei év elején.