A Capital Economics közgazdászainak helyzetértékelése szerint a font lemorzsolódása az év eleje óta is már folyamatos: az árfolyam járt 1,38 dollár/font szinten is, de most sem erősebb 1,41 dollár/fontnál, a tavalyi utolsó kereskedési napon 1,48 dollár felett mozgott. Egyértelműnek tűnik, hogy ez a folyamat a Brexit-kockázatot tükrözi, a piaci félelmet, hogy a népszavazás eredményeként Nagy-Britannia esetleg távozik az Európai Unióból.

Ennek jele, hogy a referendum júniusi 23-i időpontja után lejáró eladási OTM-opciók származtatott volatilitása - a piaci szereplők aggályainak előremutató mérőszáma - meredeken emelkedik. Ráadásul az is gyengíti a fontot, hogy a piac átértékelte a Bank of England - a brit jegybank - monetáris politikájának kilátásait. Ezért ha a népszavazáson a bennmaradást pártolók kerülnek többségbe, azt valószínűleg a font átmeneti erősödése követné ugyan, de ez a fellendülés sem lenne tartós, a Bank of England ugyanis várhatóan sokkal lassabb ütemben szigorítja majd monetáris politikáját, mint az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve.

Mindemellett a brit gazdaságnak a jelenleginél versenyképesebb árfolyamra van szüksége a "túlméretes" folyómérleg-hiány ledolgozásához is - hangsúlyozták a londoni elemzők. Mindezek alapján 2016 végére 1,35 dolláros, 2017 végére 1,30 dolláros fontárfolyammal számolnak.

Erre az előrejelzésre is jelentős lefelé ható kockázatot gyakorol az a lehetőség, hogy a jelenlegi alapeseti várakozásokkal ellentétben Nagy-Britannia a népszavazáson a Brexitre szavaz. A fogadóirodák által kiírt tétek továbbra is csak 30 százalék körüli esélyt valószínűsítenek erre, így ha a bennmaradásra jóval nagyobb esélyt adó várakozások hamisnak bizonyulnak, akkor a font még jóval tovább is gyengülhet - áll a Capital Economics elemzésében. Az árfolyam gyors ütemben 1,20 dollár/fontig is zuhanhat.

A brit EU-népszavazásból eredő árfolyam- és reálgazdasági kockázatokat más londoni elemzőházak is hangsúlyozzák. Az Oxford Economics, a Oxfordi Egyetem mellett működő gazdasági kutatóműhely elemzőrészlege legutóbbi tanulmányában közölte, hogy az általa alkalmazott számítási modell alapján ha a júniusi népszavazáson a brit EU-tagság feladását pártolók győznének, az már 2018 második negyedéig 1,3 százalékpontnyi halmozott GDP-növekedési veszteséget okozna a brit gazdaságban az alapeseti előrejelzésekhez képest. A jelenlegi határidős piaci árazások arra is utalnak, hogy a font rövid távon hozzávetőleg 15 százalékkal zuhanna egy ilyen népszavazási eredmény után.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő a brit államadós-besorolás legutóbbi felülvizsgálatához fűzött elemzésében közölte, hogy véleménye szerint a Brexit a legrosszabb esetben kikezdheti a font sterling globális tartalékvaluta-szerepét is, amely pedig a globális pénzügyi válság kezdete óta a lehetséges legjobb, "AAA" szuverén brit adósosztályzat egyik kiemelt jelentőségű alátámasztó eleme. Ha a font tartalékvaluta-szerepe megrendülne, az önmagában a brit államadós-besorolás leminősítését eredményezheti.

QP | Quality Placement