Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke továbbra is úgy látja, hogy kamatemelések jönnek, az első márciusban, de szerdán azt megjegyezte, hogy az orosz-ukrán háború bizonytalanságot okozott a kilátásokban – írja a CNBC.

A jegybankelnök a kongresszus képviselőházi és szenátusi bizottságai előtt ad beszámolót a héten, az alsóház előtt elismerte, hogy az ukrajnai orosz invázió "óriási nehézségeket" okoz.

"Az amerikai gazdaságra gyakorolt hatások rendkívül bizonytalanok, és szorosan figyelemmel fogjuk kísérni a helyzetet" - mondta Powell.

"Az ukrajnai invázió, a folyamatban lévő háború, a szankciók és az elkövetkező események közeli hatásai az amerikai gazdaságra továbbra is rendkívül bizonytalanok" - tette hozzá. "Gyorsan kell reagálnunk a beérkező adatokra és a változó kilátásokra"."

Powell előadása 40 éves inflációs csúcsok közepette hangzott el az Egyesült Államokban, amit az ukrajnai háború is nehezített, mivel az olajárakat az elmúlt évtized legmagasabb szintje körüli sávba emelte. A fogyasztói árak januárban 7,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, és a Fed által preferált inflációs mutató 1983 óta a legerősebb 12 havi emelkedést mutatta.

Powell és Fed többi döntéshozója már hetek óta jelezték, hogy az infláció kezelése érdekében meg kívánják kezdeni az irányadó kamatlábak emelését. Szerdán megismételte azt az álláspontot, hogy a folyamat "kamatemeléssel" jár majd, valamint jelezte, hogy a Fed végül elkezdi csökkenteni kötvényállományát.

"A megfelelő módon fogjuk használni szakpolitikai eszközeinket, hogy megakadályozzuk a magasabb infláció berögzülését, miközben elősegítjük a fenntartható bővülést és az erős munkaerőpiacot" - mondta.

"A nettó eszközvásárlásokat fokozatosan leépítettük. Mivel az infláció jóval 2 százalék fölött van, és a munkaerőpiac erős, arra számítunk, hogy a hónap végi ülésünkön helyénvaló lesz emelni a szövetségi alapkamat célsávját."