Az 1900 milliárd dolláros amerikai mentőtervről szóló törvény által engedélyezett finanszírozás része Joe Biden elnök "Build Back Better" (építsük vissza jobban) programjának, amelynek célja az ország újjáépítése, miután a pandémia sok gyárleállást hozott, kis- és középvállalkozásokat döntött be. A járvány a gazdasági károk mellett eddig több mint 600 ezer amerikai halálesethez vezetett (több életet követelve mint a vietnámi, az iraki és az afganisztáni háborúk együttesen). A demokraták által támogatott törvényjavaslatot márciusban fogadták el.

Az új finanszírozás országszerte elérhető lesz a közösségek számára a kereskedelmi minisztériumon keresztül működtetett hat program révén, amelyek munkahelyeket hoznának létre, vagy a meglévők megőrzését segítenék például a turizmusban - áll az ügynökség közleményében.

"Ez a befektetés biztosítja, hogy rendelkezzenek a világjárványból való kilábaláshoz szükséges erőforrásokkal, és segít új munkahelyeket és lehetőségeket teremteni, többek között egy új iparág fejlesztése vagy bővítése révén" - közölte a kereskedelmi minisztérium. Gina Raimondo szakminiszter újságíróknak azt mondta, hogy a kezdeményezés akár 300 ezer munkahelyet is teremthet "rövid távon".

A teljes finanszírozásból 1 milliárd dollárt osztanak szét legfeljebb 30 településnek, amelyek legfeljebb nyolc közösségi projektre - például infrastruktúra-kiépítésre vagy munkavállalók képzésére - pályázhatnak. Emellett 100 millió dollár áll rendelkezésre kifejezetten az őslakos közösségek számára, amelyeket aránytalanul nagy mértékben érintett a világjárvány.

Az állami és helyi önkormányzatok, egyetemek és főiskolák, nonprofit szervezetek, szakszervezetek és törzsek pályázhatnak a pénzeszközökre, amelyeket 2022 szeptemberéig kell odaítélni - közölte a kereskedelmi minisztérium. A profitorientált vállalatok és magánszemélyek nem pályázhatnak.

Mintegy 300 millió dollárt különítenek el a szén- és más energiaipari munkától függő, súlyosan érintett közösségek megsegítésére is.