Előrelépés figyelhető meg a korrupció elleni harcban, és javult a helyzet a bíróságok függetlensége szempontjából is, az állam azonban továbbra sem könnyíti meg a civil szervezetek dolgát – áll az Európai Bizottság Szlovákiáról szóló jogállamisági jelentésében, amit a pozsonyi Új Szó idézett. Elsősorban a független igazságszolgáltatás elérése érdekében tett lépéseket értékelte a bizottság. A hatóságok felléptek az igazságügyben elburjánzott korrupcióval és visszaélésekkel szemben.

A jelentés szerint a magas szintű tisztviselőkhöz köthető korrupciós ügyek feltárása tovább folytatódott, és Szlovákia egy új hivatal létrehozásával is támogatni próbálja a korrupció és egyéb bűncselekmények megelőzését. A lobbizás és érdekérvényesítés azonban továbbra is megoldatlan maradt, a kormány 2021 novemberében tervezi bemutatni az ezzel kapcsolatos regulációt tartalmazó törvényjavaslatot.

Ami a médiaszabadságot illeti, a jelentésben megállapították, a frekvenciatanács függetlensége összességében garantált, az alkalmi politikai jelölések azonban továbbra is nyugtalanítóak. A koalíció és az ellenzéki képviselők soraiból egyaránt többször szóbeli támadás érte az újságírókat, a kormány a világjárványra hivatkozva elnapolta az újságírók védelmét garantáló jogszabály elfogadását.

A civil szervezetek tevékenységének jogi feltételi ugyan nem romlottak, de egyes szervezetek állami finanszírozásának felfüggesztését aggasztónak tartják. A jelentés szerint a hatóságok és politikusok részéről ismételten szóbeli támadás ért bizonyos csoportokat és aktivistákat, valamint korlátozták a nemi egyenlőséget hirdető szervezetek támogatására szánt összeget.