Egy volt miniszterelnök, a jegybank elnöke, a varsói tőzsde első elnökei, volt miniszterek, a nyugdíjreform kidolgozói, a pénzügy-politikai tanács volt tagjai azzal a felhívással fordultak a lengyel kormányhoz, hogy újítsák fel a munkálatokat a közös európai valuta bevezetésének előkészítésére - adta hírül a gazeta.pl. A lengyel kormány már válaszolt is a felhívásra: ebben az ügyben nem kíván semmit tenni.

A felvetést a szakértők azzal indokolták, hogy az Európai Unió jövőjének fontos eleme az eurózóna kiszélesítése, ezért ha Lengyelország az unióban akar maradni, be kell lépnie a közös valutát használó országok közé. Szerintük az alternatíva az, oroszországi hatása alá kerül Lengyelország.

Jó lenne ez

A közgazdászok szerint az euróövezeti tagság kockázatai elhalványultak, ugyanis nem fenyeget egy a görög-ír-portugál adósságválsághoz hasonló helyzet. A lengyel gazdaság ugyanis - ellentétben néhány dél-európai állammal - jól erősen integrált az euró övezet többi gazdaságával.

A szakértők nem azt akarják, hogy országuk azonnal lépjen be az euróövezetbe, csak azt, hogy kezdődjön el a felkészülés erre. Ehhez létre kellene hozni egy állandó testületet, amely rámutatna a szükséges változtatásokra a jog- és pénzügyi rendszerben, illetve segítene kijelölni a belépés megfelelő időpontját.

Igaz, ugyan - emlékeztetnek a felhívás készítői -, hogy a zloty elhagyásával megszűnne a hazai valuta leértékelésének lehetősége, amely segíthet a gazdasági növekedés élénkítésében. Ugyanakkor Lengyelország mint az övezet ötödik legnagyobb állama képes lenne befolyásolni az Európai Központi Bank monetáris politikáját. Még az európai jegybank vezetőségében is helyet kaphatna egy lengyel pénzügyi szakember.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com