Csupa pozitívukról szólnak a 2017-es lengyel gazdasági jelentések: hat év óta a legjobban nőtt a GDP, a munkanélküliség 27 éve nem volt ilyen alacsony, több éve nem emelkedtek ennyire a fizetések. Ezek a jó idők azonban két év múlva véget érnek - írja a Businessinsider polska portál.

Lengyelország most egy gazdasági boom közepén van, amely még egy pár negyedévig eltarthat. A CDM Pekao bank vezető elemzője szerint mindez a kedvező gazdasági környezetnek köszönhető, ami azonban nem tart örökké.

A szakértő szerint két év múlva elérheti az országot recesszió. Azért ennyi idő múlva, mert a korábbi tapasztalatok szerint a gazdasági ciklus csúcsától a recesszió kezdetéig Németországban átlag két év telik el. A helyzet ugyanez az USA esetén. Ez azt sugallja, hogy 2018 a világgazdaság átmeneti időszaka lesz a 2017-es boom és a 2019-2020-as recesszió között.

Megszorítások jönnek

Ez egyben azt is jelenti, hogy az országot kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártjának - amennyiben nem akar hatalmas államadósságot varrni Lengyelország nyakába - éppen 24 hónapja van arra, hogy felkészüljön a hanyatlásra.

A konjunktúra lassulása miatt a kormány kénytelen lesz drasztikusan csökkenteni a költségvetési kiadásokat, azaz visszaveheti, amit az elmúlt két évben bevezetett. Újra emelheti a nyugdíjkorhatárt és elveheti a minden második, harmadik stb. gyermek után járó plusz 500 zlotys (38 ezer forint) családi pótlékot. És persze jöhetnek az adóemelések. Mindez nem fog tetszeni a 2019. őszi parlamenti választásokra készülő szavazóknak.

A nyitókép forrása: Pixabay.com