Noha a lengyel cseresznye nagykereskedelmi ára már három zlotyra (240 forint) esett kilogrammonként, a mezőgazdasági termelők nagyon panaszkodnak a kereslet hiányára - írja a Business Insider Polska. Eközben a gyümölcs kárba vész, pedig annak ellenére, hogy a bolti át persze magasabb lenne ennél, még mindig olcsó lehetne kínálni a lengyel cseresznyét.

Az ültetvények tulajdonosai elmondták a branzowy sad24.pl portálnak, hogy rengeteget kínálnak eladásra a cseresznyéből, az árak pedig olyan alacsonyak, mint eddig még soha nem voltak. A baj az, hogy az importból származó cseresznye még olcsóbb, ezért a kiskereskedők a hazai kínálat ellenére a behozott árut részesítik előnyben.

A Biedronkában például kartonszámra áll a török cseresznye, noha a hálózat azt állítja, csak a hazai termés kiegészítésére szerezték be a vevők nagy érdeklődésére való tekintettel. Arra biztatják a lengyel termelőket, hogy közvetlenül velük vegyék fel a kapcsolatot, kihagyva a nagykereskedelmet. Májusban a cseresznye kilója még 160 zlotyba került, most sok hálózatnál mindössze 10 zlotyért kínálják a pultokon.