"Amit most tennünk kell az az, hogy elkerüljünk a régi, hidegháborús konfrontációt" - mondta az amerikai diplomácia vezetője. "Nem keressük a konfrontációt, de világossá tesszük, hogy minden országnak tiszteletben kell tartania Ukrajna területi épségét.

Oroszország kijelentette, hogy így tesz majd, és mi úgy gondoljuk, nagyon fontos, hogy Oroszország megtartsa a szavát" - tette hozzá Kerry.

Reményét fejezte ki, hogy Oroszország az ukrajnai fejleményeket nem tekinti "a hidegháború egyfajta folytatásának". Szavai szerint ez nem egy kelet-nyugati, orosz-amerikai ügy.

"Ez nem egy Rocky IV" - mondta Kerry, visszautalva egy 1985-ös filmre, amelyben a Sylvester Stallone alakította Rocky Balboa amerikai öklöző legyőzi a ringben a Dolph Lundgren által megszemélyesített kegyetlen szovjet bokszolót, Ivan Dragót.

Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Moszkvának tiszteletben kell tartania az ukránoknak a változás iránti vágyát és megismételte Washingtonnak azt az érvelését, miszerint az ukránoknak nem kell választaniuk egyfelől Európa és az Egyesült Államok, másfelől pedig Oroszország között. Kerry óvatosságra intette Oroszországot a jövőbeni lépéseivel kapcsolatban.

Josh Earnest fehér házi szóvivő kijelentette, hogy az Egyesült Államok határozottan támogatja az ukrán vezetőknek a lehető legszélesebb, többpárti kormány létrehozására irányuló erőfeszítéseit.

"Arra ösztönözzük a külső szereplőket, hogy tartsák tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi épségét, hagyjanak fel a provokatív retorikával és cselekedetekkel, támogassák a demokratikus úton létrehozott átmeneti kormányzati struktúrákat és hogy az egység, a béke érdekében vessék be befolyásukat" - mondta Earnest.

Anélkül, hogy megnevezte volna Oroszországot, az amerikai elnöki hivatal szóvivője kijelentette: Washington szeretne "minden kormányt figyelmeztetni a katonai tevékenységük átláthatósága iránti kötelezettségükre", amelyek az euroatlanti régió békéjére és biztonságára vonatkozó egyezményekből fakadnak.