A lengyelországi Vásárló- és Konkurencia Védelmi Hivatal (UOKiK) eljárást indított az orosz Gazprom állami gázszolgáltató vállalattal szemben azért, mert az nem volt hajlandó együttműködni az Északi Áramlat 2-vel kapcsolatos monopóliumellenes eljárás során a lengyel hatósággal - adta hírül a Business Insider Polska. A Gazpromot az információk visszatartása miatt 50 millió eurós büntetés fenyegeti.

Az UOKiK elnöke elmondta, hogy már vannak megfelelő bizonyítékaik és az eljárás vége felé közelednek egyetértés nélkül. A Gazpromtól az Északi Áramlat 2. építésével kapcsolatos dokumentumok átadására kérték - hiába. Ez már a második pofon lenne a Gazpromnak, hiszen március 3-án a stockholmi választott bíróság 1,5 milliárd dollár fizetést rótt ki az orosz céggel szemben a lengyel PGNiG gáztársaság javára.

Az UOKiK 2018-ban hat vállalattal szemben indult eljárást azzal a gyanúval, hogy a jogilag kötelező engedély nélkül vesznek részt a gázvezeték finanszírozásában. A Gazpromtól azokat a szerződéseket kérték, amelyek az Északi Áramlat 2. külső, társvállalti finanszírozásáról kötöttek. A hivatkozási alap egy EU-s szabály, amely szerint a lengyel belső piacot, ezen belül a gázpiacot érintő megállapodásokról a külföldi vállalatoknak is tájékoztatniuk kell a hazai monopóliumellenes hatóságot.