Kínát súlyos gazdasági problémák sújtják. A növekedés megtorpant, a fiatalok munkanélkülisége rekordmagas, az ingatlanpiac összeomlóban van, a vállalatok pedig visszatérő ellátási láncbeli fejfájással küzdenek – írja összesítésében a CNN.

A világ második legnagyobb gazdasága a súlyos aszály hatásaival küzd, és hatalmas ingatlanszektora a túlzott eladósodás következményeitől szenved. A helyzetet azonban csak tovább rontja, hogy Peking ragaszkodik a merev nulla covid politikához, és semmi jel nem utal arra, hogy ez idén megváltozna.

Az elmúlt két hétben nyolc megavárosban került sor teljes vagy részleges zárlatra. Ezek a létfontosságú termelési és közlekedési központok együttesen 127 millió embernek adnak otthont.

Országszerte legalább 74 várost zártak le augusztus vége óta, ami több mint 313 millió lakost érint - derül ki a CNN kormányzati statisztikákon alapuló számításaiból. A Goldman Sachs múlt heti becslése szerint a lezárások által érintett városok a kínai bruttó hazai termék 35 százalékát adják.

A legújabb korlátozások azt mutatják, hogy Kína a károk ellenére is megalkuvást nem ismerő módon a legszigorúbb ellenőrző intézkedésekkel igyekszik felszámolni a vírust.

"Úgy tűnik, Peking hajlandó felvállalni a nulla kovidózisú politikájából eredő gazdasági és társadalmi költségeket, mert az alternatíva - a széles körű fertőzések, valamint az ezzel járó kórházi kezelések és halálesetek - még nagyobb veszélyt jelent a kormány legitimitására" - mondta Craig Singleton, a washingtoni székhelyű Foundation for Defense of Democracies (Alapítvány a Demokráciák Védelméért) vezető Kína-szakértője.

Hszi Csin-ping kínai vezető számára a legitimitás fenntartása mindennél fontosabb, mivel a kommunista párt jövő hónapban tartandó, az elmúlt évtized legfontosabb kongresszusán arra törekszik, hogy egy példátlan harmadik ciklusra válasszák meg.

"A pártkongresszus előtt nem valószínű, hogy jelentős politikai változások történnek, bár 2023 elején, miután Hszi Csin-ping politikai jövője biztosítottá vált, bizonyos politikák enyhülését láthatjuk" - mondta Singleton.

"A pártnak még így is kevés az ideje és a rendelkezésre álló politikai eszközei, hogy a kínai gazdaságot fenyegető legsürgetőbb rendszerszintű veszélyek közül sokat kezeljen" - tette hozzá.

A gazdaság a következő hónapokban tovább romlik - mondta Raymond Yeung, az ANZ Research vezető Greater China közgazdásza. A helyi kormányok "hajlamosabbak lesznek arra, hogy a pártkongresszus közeledtével prioritásként kezeljék a nulla covidot és a vírusfertőzések kiirtását" - tette hozzá.

A Covid-korlátozások szigorítása a fogyasztást és a beruházásokat fogja sújtani Kína "arany szeptembere, ezüst októbere" idején, amely hagyományosan a lakáseladások csúcsszezonja.

Eközben a világgazdaság erőteljes lassulása nem jelent jót Kína növekedésének sem, mondta Yeung, mivel az amerikai és az európai piacról érkező kereslet gyengülése a kínai exportra is hatással lesz.

Yeung most arra számít, hogy a kínai GDP idén mindössze 3 százalékkal nő, ami messze elmarad Peking hivatalos 5,5 százalékos céljától. Más elemzők még ennél is borúlátóbbak. A Nomura a héten 2,7 százalékra csökkentette előrejelzését.

Több mint két évvel a járvány kitörése után Peking kitart a vírus elleni szélsőséges megközelítése mellett, amely kényszerített karanténnal, tömeges kötelező tesztekkel és gyors zárlatokkal jár.

Ez a politika sikeresnek bizonyult a járvány korai szakaszában. Kínának 2020-ban és 2021-ben sikerült kordában tartania a vírust, és elkerülni a sok más ország által elszenvedett nagyszámú halálesetet, miközben a GDP rekordméretű csökkenését követően gyors fellendülést ért el. Egy 2020-as ünnepségen Hszi kijelentette, hogy Kína sikere a vírus megfékezésében a kommunista párt "felsőbbrendűségének" bizonyítéka a nyugati demokráciával szemben.

Az elhamarkodott győzelmi nyilatkozat azonban visszaütött rá, mivel a rendkívül fertőző Omicron változat miatt a nulla kovid politika kevésbé hatékony.

A nulla kovidról való lemondás azonban nem tűnik opciónak Xi számára, aki idén többször is nagyobb hangsúlyt fektetett a vírus legyőzésére, mint a gazdaság megmentésére.

Egy júniusi wuhani utazáson azt mondta, hogy Kínának fenn kell tartania a nulla covid politikáját, "még akkor is, ha ez árthat a gazdaságnak". Egy júliusi vezetői értekezleten megerősítette ezt a megközelítést, és sürgette a tisztviselőket, hogy "politikai szempontból" vizsgálják meg a vírusmegelőzés és a gazdasági növekedés közötti kapcsolatot.

"Peking arra törekedett, hogy a nulla kovidózisú politikáját a párt erejének bizonyítékaként állítsa be, és ezáltal - tágabb értelemben - Hszi Csin-ping vezetésének bizonyítékaként" - mondta Singleton.