Ahogy az elmúlt hónapokban egyre feszültebbé kezdett válni a viszony az Egyesült Államok és Kína között, úgy találgatták az elemzők, hogy mi lehet a két fél következő lépése az adok-kapokban. Már korábban is felmerült, hogy a két ország közötti vitákban a következő lépés Kínai leválasztása lehet a dolláralapú pénzügyi rendszerről, a kínai hatóságok figyelmeztetést is adtak ki az állami cégeknek, készüljenek fel egy ilyen lépésre.

A Hongkong miatt meghozott amerikai szankciók és a kínai szoftvercégeket érintő amerikai korlátozó intézkedések, a TikTok belengetett amerikai betiltása után most valósabbnak tűnik a veszély. A Reuters összefoglaló elemzése szerint az elmúlt  hetekben kínai tisztségviselők és közgazdászok szokatlan nyíltsággal vitatják meg a lehetséges legrosszabb forgatókönyveket a nyilvánosság előtt, és ezekben nem csak az ország elvágása szerepel a dolláralapú fizetési rendszertől, de a hatalmas kínai kézen lévő amerikai államkötvény állomány elkobzása is.

A Covid-vakcinát csak jüanban adnák

A félelmek miatt egyre inkább előtérbe kerül Pekingben az a lehetőség, hogy növelni kellene a jüan nemzetközi fizetésekben betöltött szerepét, ezzel is csökkentve a dollártól való függést. Az anyag szerint felvetődött az az ötlet is, hogy ha sikerül Covid-19 vakcinát előállítania az országnak, akkor azt csak jüanban lehessen megvásárolni, és ehhez a kínai fizetőeszköz digitális változatát kelljen használni.

A jüan nemzetköziesítése korábban egy amolyan "jó lenne ha lenne" dolog volt, mostanra azonban már egy "szükséges megcsinálni" üggyé változott - mondta a hírügynökségnek Shuang Ding, a Standard Chartered Kínáért felelős elemzési vezetője, aki korábban a Kínai Népbank közgazdásza volt. Ding úgy véli, a Kína és az Egyesült Államok közötti pénzügyi leválás valós és azonnali veszéllyé vált.

Az USA nem viccel

Jóllehet, a világ két legnagyobb gazdaságának teljes szétválasztása nem valószínű, a Trump-kormányzat jelentős nyomást gyakorol abba az irányba, hogy ez legalább a kulcsterületeken, a kereskedelemben, a technológiában és a pénzügyi tevékenységek területén megvalósuljon.

Washington egy csomó Kínának kedvezőtlen intézkedést hozott, ide értve a kínai cégek részvényeinek amerikai tőzsdéken történő jegyzésének korlátozását, ha azok állami tulajdonban vannak és nem felelnek meg az amerikai számviteli standardoknak. Ráadásul a Reuters szerint a hasonló lépesek sora várható még az amerikai elnökválasztás fináléjáig.

A háború már elindult

Egy szélesebb körű pénzügyi háború már elindult, azonban a leghalálosabb taktikák bevetése még várat magára - mondta Ju Jongding, az állami Kínai Társadalomtudományi Akadémia közgazdásza, a Kínai Népbank korábbi tanácsadója. Szerinte a végső fegyver a kínai kézben lévő, több mint egybillió dollárnyi amerikai államadósság elkobzása lehetne, igaz, ezt meglehetősen nehéz lenne végrehajtani és Washington saját magát sebezné meg vele. Azonban a szélsőséges amerikai vezetés miatt a két ország teljes leválása sem elképzelhetetlen, s ezért Kínának fel kell készülnie erre a lehetőségre a nyilatkozó szerint.

A hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint persze bármilyen jel ebbe az irányba komolyan megrázhatná a pénzügyi piacokat és ezzel a globális gazdaságot is. Fang Hszinghai, a kínai felügyelet egyik vezető beosztású munkatársa júniusban egy fórumon úgy nyilatkozott, hogy Kína sérülékeny az esetleges amerikai szankciókkal szemben, s ezért a korai és igazi előkészületeket kell tegyen. Ilyen dolgok ugyanis már megtörténtek számos orosz céggel és pénzintézménnyel.

Guan Tao, a legnagyobb kínai kereskedelmi bank brókercége, a BOC International vezető közgazdásza szerint is fel kell készülnie Kínának a leválásra, mentálisan készülni kell a dollárrendszerből való kirúgásra. Ezért egy nem régi jelentésében sürgette, hogy a nemzetközi jüan elszámolásra létrehozott Nemzetközi Bankközi Fizetési Rendszert használják a dolláralapon működő SWIFT helyett.

Jobb felkészülni

Peking mindenesetre komolyan veszi a figyelmeztetéseket. Öt év szünet után ismét komoly erőfeszítéseket készül tenni annak érdekében, hogy növelje a jüan elfogadottságát a nemzetközi tranzakciókban. A Kínai Népbank múlt hónapban arra szólította fel a pénzintézeteket, hogy részesítsék előnyben a jüanban lebonyolított tranzakciókat és közvetlen befektetéseket.
A jegybank elnöke Yi Gang egy vasárnapi interjúban jelezte, a jüan nemzetköziesítése jól halad, annak használata a határon átnyúló pénzügyi tranzakciókban 36,7 százalékkal növekedett az év első felében.

Azonban mindezek ellenére Kína még nagyon függ a dolláralapú pénzügyi rendszertől, s nagyon komolyan érintené, ha tényleg olyan szankciókkal sújtanák, amely elzárja ettől. Pont emiatt nem engedheti meg magának, hogy egy ilyen lépés készületlenül érje - mondta Shuang Ding, a Standard Chartered szakértője.