Az Egyesült Államok kilátásba helyezett új vámcsomagja, amelyben 300 milliárd dollár értékű kínai árut sújtatnának büntetővámokkal hat százalék alá csökkentheti az ázsiai ország gazdasági növekedését - derül ki a Bloomberg szakértői körkérdéséből. Ha teljesül a jóslat, akkor a kínai gazdaság bővülése 1990 óta nem látott alacsony tempóra lassul. Sok szakértő szerint Kína esetén a hat százaléknál lassúbb növekedés már felér egy recesszióval, és mivel 30 éve volt erre példa erre, nem tudhatjuk milyen csapást mérhet a világgazdaságra, főként hogy Kína ez alatt az idő alatt lett a világ második legnagyobb gazdasága.

Donald Trump amerikai elnök ugyan a világgazdaság turbulenciái miatt szeptember 1-jéről későbbre halasztotta az újabb 10 százalékos beviteli tarifák érvénybe léptetését, ám az elemzők úgy vélik, ha egyszer meglépi ezt, akkor azzal 0,5 százalékpontot faraghat le a kínai GDP bővüléséből. Miután az előrejelzések szerint a tempó amúgy is hat százalékra csökkent volna a jövő évben, az új vámok okozta lassulás miatt ötössel kezdődhet a növekedési mutató.

Két világ

Ahogy az manapság lenni szokott a két érintett fél egészen másként látja a vámháborút. A pekingi kereskedelmi minisztérium szerint az új vámok jelentenek ugyan némi kihívást az országnak, de a probléma kezelhető, és kénytelenek lesznek válaszolni a barátságtalan lépésre. Az USA elnöke viszont nemes egyszerűséggel kijelentette, hogy ő a "kiválasztott", mármint az az ember, akit a sors arra szánt, hogy kirobbantsa, és megvívja az USA és Kína kereskedelmi háborúját, amit - természetesen - meg fog nyerni.

Pekingben egyelőre nem ijedtek meg az elemzői várakozásoktól: semmi jele, hogy a kormány az év elején hozott gazdaságösztönző intézkedések után újabbakat tervezne. Fontolgatják, hogy megemelik a regionális kormányok kötvénykibocsátási kvótáit, ami utat nyithatna az infrastrukturális beruházások növelése előtt, mivel növelné az erre rendelkezésre álló pénzt, és a központi bank a napokban olyan reformlépéseket tett, amelyek csökkentik a hitelköltségeket, ám a szakértők nem számítanak ennél többre.

Nincs tovább?

A hitelfeltételek lazítása ellen szólhat, ha a kínai gazdaságban ketyegő kölcsönök nagysága most már tényleg elérte azt a szintet, amelyen nem előrelendíti, hanem fékezi a gazdaságot. Sok elemző régóta figyelmeztet arra, hogy az ország hatalmas adóssághegyen ül, ám Fraser Howie független szakértő úgy véli, hogy az ország idén már tényleg átlépte a kritikus határt - derül ki a CNBC-nek adott nyilatkozatából. Az adósságok törlesztése szinte mindentől elvonja a szabad forrásokat, így nem marad pénz új fejlesztésekre.

Kína teljes lakossági, vállalati és államadóssága 2019 első negyedévében meghaladta a GDP 300 százalékát - idézte CNBC az Institute of International Finance nemzetközi pénzügyi szervezet adatát. Ez kissé meghaladja az egy évvel korábbit, aminek az év elején indított állami gazdaságösztönzés lehet a hátterében, mivel az megnyitotta a hitelcsapokat. Howie szerint azonban az újabb hitelkiáramlásnak ára volt, amit most meg kell fizetniük a kínaiaknak.

A GDP a második negyedévben 6,2 százalék növekedett az egy évvel korábbihoz képest, ami 1992 első három hónapja után a leglassúbb ütem és elmarad az első negyedéves 6,4 százaléktól. Emögött is részben az USA-val folytatott kereskedelmi háború áll. Howie úgy véli, a kínai gazdaság növekedése egyértelműen lassul, sok vállalat elhagyja az országot, a beruházások nehezebbé váltak, ezért kérdéses, hogy van-e még kereslet az új hitelekre, amelyek segíthetnék az elmúlt harminc évben megszokott vágtázás folytatását.