A tajsani atomerőmű egyik projektgazdája, a francia EDF energetikai konszern hétfőn közölte, hogy vizsgálja az erőműből származó abnormális radioaktív gázok szivárgásáról szóló médiatudósításokat.

A CNN arról adott hírt, hogy a tajsani atomerőmű reaktorait tervező Framatome "közvetlen radiológiai fenyegetésre" figyelmeztetett az erőműnél bekövetkezett kripton és xenon felhalmozódást követően.

Csao Li-Csien a kínai külügyminisztérium szóvivője kedden sajtótájékoztatón a Reuters szerint közölte, hogy az erőmű teljes mértékben megfelel minden követelménynek és a környezetében nem találtak rendellenességre utaló jeleket. A kínai atomerőművek eddig jó működési eredményt értek el, és nem voltak környezetet és közegészségügyet érintő incidensek - jelentette ki Csao.

Az EDF ugyanakkor hétfőn azt közölte, hogy a problémát a Framatom által szállított fűtőelemek okozhatják. 

Normális körülmények között távozhatnak olyan gázok, mint a kripton vagy a xenon, amelyek kimutathatóak, de ebben az esetben a koncentráció sokkal nagyobb a kelleténél, tehát valami van - mondta Tatsujiro Suzuki, a Japán Atomenergia Bizottság volt alelnöke a Reuters szerint. Ha radioaktív gázok szivárognak a környezetbe, az komoly probléma és a helyzet romolhat - jegyezte meg. Suzuki úgy véli, az üzemanyaggal lehet probléma.

A tajsani atomerőművet 2019-ben fejezték be, két francia tervezésű reaktorból áll és mintegy 200 kilométerre található Hongkongtól. A hongkongi obszervatórium és vízellátási osztály vezetőle, Carrie Lam újságíróknak azt mondta, hogy a sugárzási szintet folyamatosan ellenőrzik, de eddi gnem vettek észre semmi szokatlant.

Li Ning, egy az Egyesült Államokban lévő kínai atomtudós pedig úgy vélekedett, hogy Tajsan veszélyeit eltúlozzák.