Az IMF szerint a fejlett gazdaságok előtt álló gazdasági fellendülés útja "rögös marad", a 2012-es év gyenge befejezése és a 2013-as év vontatott kezdete arra utal, hogy jelentős fékező erők továbbra is fennmaradnak - állapítja meg a washingtoni székhelyű intézmény Világgazdasági kilátások (WEO) című, jövő héten publikálandó kiadványában, amelyről a kiszivárgott adatokat a Bloomberg ismertette. A Bloombergnek Conny Lotze, a Valutaalap szóvivője a kiszivárogtatott dokumentumra vonatkozó kérdéseket nem kommentálta.

Az előrejelzés szerint a világgazdaságot fenyegető legnagyobb veszélyek közül kettőt - az eurózóna felbomlását és a túlzott pénzügyi megszorítást az USA-ban - az elmúlt hat hónapban sikeresen hatástalanították. A világgazdaság idén 3,4 százalékkal bővül a januárban kiadott előrejelzésben szereplő 3,5 százalékos növekedéssel szemben.

Az eurózóna gazdasága a korábban jelzetthez hasonlóan 0,2 százalékkal zsugorodik idén, de az olasz választások körüli bizonytalanság azonban az euróna válságának kezelésében az uniós döntéshozókat újabb kihívások elé állítja.

Az IMF rontotta az USA növekedési kilátásaira vonatkozó előrejelzését, mert az automatikus kiadáscsökkentés visszafogja a bővülést. Az USA GDP-je 1,7 százalékkal bővül idén a korábban előrejelzett 2 százalékos ütemhez képest - írja a hírügynökség, amely azonban felhívja a figyelmet, hogy a nemzetközi szervezet vezetősége előtt a múlt héten ismertetett dokumentumban foglaltak még változhatnak az április 16-i hivatalos kiadás előtt. Az IMF szakértői szeirnt az USA múlt hónapban hatályba lépett pénzügyi megszorításai ideiglenesen visszafogják a fogyasztást.

Túlzott volt a félelem

Az IMF a fentiekkel szemben a japán gazdaságra volatkozó előrejelzését viszont felfelé módosította, erre az évre 1,5 százalékos bővülést vár a januárban előrejelzett 1,2 százalékos növekedés helyett. A dokumentum készítői ugyanakkor nem tartanak attól, hogy egyes országok laza monetáris kondíciói más államoknak kárt okoznának. Sőt, az IMF szerint a valutaháborúval kapcsolatos félelmek is túlzottnak bizonyultak: "jelenleg úgy tűnik, hogy a főbb devizák fundamentumaiban közép távon nincs jelentős eltérés". Emellett azonban azt is megjegyzi az IMF, hogy az amerikai dollár és az euró mérsékelten túlértékeltnek tűnik, a kínai jüan pedig kissé alulértékeltnek, bár utóbbival kapcsolatban változóak a vélemények.

A dokumentum a Bloomberg szerint megerősíti Christine Lagarde IMF vezérigazgató pár nappal ezelőtti figyelmeztetését, miszerint az USA költségvetési bizonytalanságai az egész világgazdaság idei fellendülésére rányomhatja a bélyegét. Ez a "szükséges növekedés" sutba dobásának kockázatát is magában hordozza, egy olyan időszakban ráadásul, amikor rengetegen vannak munka nélkül -  figyelmeztetett Lagarde egy New York-i beszédében.

Mindeközben a Valutaalap a feltörekvő piacokon, különösen a kis államokban, gyorsuló gazdasági növekedést vár, ami segítheti a globális gazdasági fellendülést jövőre, amelyre az IMF 4,1 százalékos ütemet jósol a januári előrejelzéséhez hasonlóan. Ezzel szemben a nemzetközi szervezet jelentése  Latin-Amerikában "válságszerű körülmények" kialakulásával számol.