Az ukrán munkaadók szövetsége bejelentette, hogy az orosz vámhivatal a potenciálisan veszélyes áruk listájára helyezett minden Ukrajnából érkező cikket, a szállítmányokat a határon megállítják, kirakodják, visszarakodják és visszaküldik - jelentette az Interfax Ukraine. A szövetség beszámolója szerint akár hónapokig is eltarthat a beviteli tilalom azon a piacon, amely létfontosságú számos ukrán vállalat számára.

Az év második felében 8,5 milliárd dollár értékű ukrán áru kivitelét tervezték Oroszországba, s attól tartanak, hogy a mostani tilalom miatti veszteség meghaladhatja a 2,5 milliárdot. A szövetség felszólította Mikola Azarov miniszterelnököt, hogy a lehető leghamarabb tegyen lépéseket kormányszinten a probléma orvoslására. A kormányfő szóvivője igen mérsékelt hangú nyilatkozatban reagált a példátlan orosz lépésre, hangsúlyozva, hogy a dolgot nem lehet erőltetni, de mindent megtesznek a kereskedelmi kapcsolatok normalizálása érdekében.
Az ellenzék szerint az oroszok indította kereskedelmi háború politikai döntés következménye, és az a célja, hogy megakadályozza Ukrajnát az Európai Unióval való társulási szerződés megkötésében. Emlékeztettek arra, hogy mivel mindkét ország tagja a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO), így a kormánynak annál kellene panaszt tennie és szankciókat követelnie Oroszország ellen a magyarázat és indoklás nélküli döntéséért.