Összesen 507 374 diák ül az általános iskolák padjaiban. Mindössze hét évvel ezelőtt, a 2014/15-ös tanévben 559 ezer gyermek járt iskolába, ami hét év alatt ötvenezerrel kevesebb gyereket jelent - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. A középiskolában is hasonló a tendencia. Az idei tanévben 243 756 diák járt Szerbia valamelyik középiskolájába, ami 17 ezerrel kevesebb, mint 2014/15-ben.

A Danas napilap összefoglalója szerint a fogyás oka a születések alacsony száma, de az is, hogy nagyon sokan külföldre mentek. A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai az általános iskolák esetében 2014-ig nyúlnak vissza, a középiskolai oktatás terén viszont egészen 2010-ig, így látszik, hogy az elmúlt 11 évben 40 ezerrel csökkent a középiskolások száma.

Szakértők szerint annak ellenére, hogy az ország vezetése az elmúlt években próbálta eltitkolni ezeket az adatokat, sőt, van, hogy pozitív hangnemben beszél erről a témáról, azokat említve, akik úgy döntenek, hogy külföldről visszatérnek Szerbiába, nem ez a helyzet. Ezek a számok megmutatják, milyen állapotban van a szerb társadalom.

A diákok számának csökkenése mindemellett az osztályok, iskolák megszűnését is magával vonta. Szerbiában az általános iskolák közül 2014 óta kétszáz szűnt meg.