A Nyugat-Európában dolgozó lengyel vendégmunkások 15 százaléka azt tervezi, hogy visszatér hazájába annak ellenére, hogy emiatt jóval kisebb lesz a keresete - idézte a Radio Poland a varsói nemzeti bank felmérésének eredményét. A vizsgálatot a Nagy-Britanniában, Németországban, Hollandiában és Norvégiában élő lengyelek körében végezték.

A bank szakétőinek megállapítása szerint a rekordalacsony szintén lévő munkanélküliségnek köszönhetően a kivándorlás is mérséklődött az olyan hagyományos célországokba, mint Nagy-Britannia vagy Németország, míg az új célpontok közül erősödött Norvégia vonzereje. A távozás oka továbbra is a jobb kereseti lehetőség: átlagosan kétszer több van a borítékban külföldön, mint Lengyelországban.

A visszatérés mellett szólnak olyan különleges tényezők, mint a brexit. Ha az Egyesült Királyság válási megállapodás nélkül zuhanna ki az EU-ból, akkor a brit gazdaság megroppanhat, ami a munkanélküliség megugrásával és a kivándorlók visszavándorlásával járna. Hasonló lehet a helyzet a 2008-2010-es pénzügy és gazdasági világválsághoz, amikor szintén sok lengyel tért haza Nagy-Britanniából és Írországból.