A szerb parlament szombaton elfogadta a 2013-as költségvetést, amely a GDP 3,3 százalékának megfelelő költségvetési hiánnyal, a bruttó hazai termék 2 százalékos növekedésével és 5,5 százalékos inflációval számol. A törvény értelmében a jövő évi gazdasági és költségvetési politika a makrogazdasági stabilitás megteremtésére, a gazdasági növekedés gyorsítására és a foglalkoztatás csökkenésének lassítására, továbbá a büdzsé hiányának és az államadósság növekedésének csökkentésére, valamint a szerkezeti reformok végrehajtására fog irányulni.

Vlajko Senics, a pénzügyminisztérium államtitkára a szerb rádiónak úgy nyilatkozott, hogy a költségvetés az ország fiskális konszolidációjához vezető óriási előrelépés, egyúttal pedig az új kormány eddigi legfontosabb lépése. Mint mondta, ez a büdzsé komoly üzenet a nemzetközi pénzpiacoknak és befektetőknek arról, hogy Szerbia pénzügyi tekintetben stabil ország. A költségvetés konszolidációja a B92 televízió beszámolója szerint az adóreformon, a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek emelkedésének korlátozásán, az állami szektor hatékonyságának növelésén és a reformoknak köszönhető megtakarításokon alapul.

Mladan Dinkics pénzügy- és gazdasági miniszter a parlamentben elmondta: elégedetlen azzal, hogy Szerbia legutóbb 5,5 százalékos kamatra tudott csak kölcsönt felvenni, ezt jövőre 5 százalék alá akarják szorítani, azonban az ország akkor lesz valóban erős, ha 3,5 százalékra kaphat hitelt.

Az ellenzék szerint az évek óta először a törvényi határidőre elkészült költségvetés tarthatatlan, és már jövő tavasszal kénytelenek lesznek módosítani. A kormányt hibáztatják azért, hogy nem tudott megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal - éppen azért, mert a büdzsé készítésénél nem vette figyelembe az IMF ajánlásait.