A Hashimi által vázolt hatalmi struktúra hasonlítana ahhoz, ahogyan Afganisztánt irányították, amikor a tálibok legutóbb 1996 és 2001 között voltak hatalmon. Akkor a legfőbb vezető, Mullah Omar a háttérben maradt, és az ország napi irányítását egy tanácsra bízta. Akhundzada valószínűleg a tanács vezetője felett játszana szerepet, aki az ország elnökéhez lenne hasonló - írja a Reuters.

A tálibok legfőbb vezetőjének három helyettese van: Mawlavi Yaqoob, Mullah Omar fia, Sirajuddin Haqqani, a nagyhatalmú militáns Haqqani-hálózat vezetője és Abdul Ghani Baradar, aki a tálibok dohai politikai irodáját vezeti, és a csoport egyik alapító tagja. Hashimi kifejtette, hogy számos kérdést még nem véglegesítettek azzal kapcsolatban, hogy a tálibok hogyan irányítanák Afganisztánt, de az biztos, hogy az ország nem lesz demokrácia.

"Egyáltalán nem lesz demokratikus rendszer, mert annak nincs bázisa az országunkban" - mondta Hashimi. "Nem fogjuk megvitatni, hogy milyen típusú politikai rendszert alkalmazzunk Afganisztánban, mert ez egyértelmű. Ez a saría törvény, és kész" - foglalt állás a magas rangú tálib.

A tálibok az afgán fegyveres erők volt pilótáit és katonáit is megkeresnék, hogy csatlakozzanak a soraikhoz. Hogy ez a toborzás mennyire lesz sikeres, azt még nem lehet tudni. Az elmúlt 20 évben több ezer katonát öltek meg a tálib felkelők, és nemrégiben a csoport az Egyesült Államokban kiképzett afgán pilótákat vette célba, mivel azok kulcsszerepet játszottak az ország kormányerőinek védekezésében. A megbuktatott afgán kormány oldalán harcoló katonák és pilóták toborzásával kapcsolatban Hashimi elmondta, hogy a tálibok egy új nemzeti erő felállítását tervezik, amely saját tagjaikból, valamint a csatlakozni kívánó kormánykatonákból állna.

"Legtöbbjük Törökországban, Németországban és Angliában kapott kiképzést. Szóval beszélni fogunk velük, hogy visszatérjenek a pozícióikba" - mondta a tálib vezető.

"Természetesen lesz néhány változtatás, hogy reformok legyenek a hadseregben, de ettől függetlenül szükségünk van rájuk, és fel fogjuk hívni őket, hogy csatlakozzanak hozzánk" - magyarázta Hashimi.

Azt mondta, a tálibok elvárják, hogy a szomszédos országok adják vissza a területükön leszállt repülőgépeket - ez nyilvánvaló utalás arra a 22 katonai repülőgépre, 24 helikopterre és több száz afgán katonára, akik a hétvégén Üzbegisztánba menekültek.

Asraf Gáni, az ország demokratikusan megválasztott elnöke vasárnap elmenekült Afganisztánból. Mostanra az is kiderült, hogy hova.