Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter szelet vetett és vihart aratott azzal, hogy ismertette annak a bizottságnak a munkáját, amely igyekezett kideríteni hány ember halálát okozhatta valójában a koronavírus-fertőzés Szerbiában. A bizottság nem tudott konkrét számokkal szolgálni, adataik szerint a 2020-as évben 10 356 haláleset hozható összefüggésbe a fertőzéssel - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Zoran Radovanovic járványügyi szakember úgy értelmezte Loncar kijelentését, hogy a miniszter „elismerte, háromszor annyian haltak meg a fertőzés következtében, mint azt a hivatalos szervek állítják”. Szerinte ez nagy előrelépés az igazság felfedése felé. A hivatalos adatok szerint eddig 7043 áldozatot szedett a vírus Szerbiában, ennek felét 2021-ben. Ez alapján, illetve a Loncar által közzétett adatok alapján a szakértő úgy becsüli, hogy nagyjából 20 ezer áldozatról lehet szó.

Radovanovic korábban már többször kritizálta a minisztert, illetve a kormányt azzal vádolva, hogy titkolják a valós adatokat. „Az elmúlt 17 hónapban megközelítőleg 27 500-zal többen hunytak el, mint az ezt megelőző időszakban. Nagyjából 5-7 ezren halhattak meg más okból kifolyólag, főleg azért, mert a járvány miatt nem kapták meg a megfelelő kezelést, így még valószínűbb a 20 ezer körüli szám.”

„Ha az emberek tudták volna tavaly áprilisban vagy a nyáron, hogy sokkal többen halnak meg a betegségben, talán óvatosabbak lettek volna és nem követelt volna ennyi halálos áldozatot a járvány, ezért valakinek felelnie kell” – véli Radovanovic.