Egy nehéz év után van okunk az örömre - kommentálta a döntést a kancellár, és a gyors kifejlesztés mellett sikerprojektnek mondta a biztonságot szem előtt tartó, mégis lendületes engedélyeztetési folyamatot és a vakcinák uniós elosztását is. Örömét és köszönetét fejezte ki mind az Európai Unió, mind a tudósok és a gyógyszergyártó cégek felé, akik együttesen járultak hozzá, hogy az oltóanyag - ha kis dózisban is - de még idén eljusson az unió országaiba.

Ausztria az első körben, december 26-án mintegy 10 000 dózis oltóanyagot kap a Biontech/Pfizer német-amerikai gyógyszergyártó páros készítményéből. A kormány arról döntött, hogy az első adagokat a tartományok között egyenlő mértékben osztja el, így december 27-én nagyjából egy időben kezdődhet el az oltás az összes tartományban. Először a legmagasabb kockázati csoportba sorolt 80 éven felüli, idős-, illetve szociális otthonokban lakó önként jelentkezők kaphatják meg az oltást.

Januártól márciusig három részletben még egymillió vakcina érkezik Ausztriába. A kormány oltási stratégiájának megfelelően a szépkorúak után a kórházak személyzete - kockázati besorolás szerinti sorrendben -, valamint a több krónikus betegséggel is küzdő idősebbek korosztálya következik.

Az uniós elosztási mechanizmuson túlmenően az osztrák kormány több gyógyszergyártóval - mások mellett az amerikai Moderna és a brit AstraZeneca cégekkel - is tárgyal a további adagok beszállításáról - hangsúlyozta Rudolf Anschober egészségügyi miniszter. Eddig 8 és fél millió adagot rendeltünk, és rendkívüli háttérmunkával folyik a logisztikai előkészítés, valamint az úgynevezett "elektronikus oltási könyv" rendszerbe állítása, hogy a szükséges időben minden zökkenőmentesen rendelkezésre álljon - tette hozzá a miniszter.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2131 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 344 357 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2775, az intenzív kezelésre szorulók 472-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 114-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 5654-re emelkedett - írta az MTI.