Szépen keresnek a magánlaboratóriumok Romániában a koronavírus-gyorstesztekből, főleg azóta, hogy több ország is bejelentette, ezeket is elfogadják a beutazni szándékozó külföldi állampolgároktól az oltási igazolás alternatívájaként - írta a Maszol. „Június 1. után, a korlátozó intézkedések enyhítését követően az antigén gyorstesztek iránti kereslet 400 százalékkal nőtt” – nyilatkozta Mihail Lala, az egyik bukaresti magánrendelő igazgatója.

Az antigén gyorstesztek népszerűsége nagyrészt annak tudható be, hogy sokkal olcsóbbak, mint a PCR-tesztek. Egy PCR-teszt 200 lejnél (14 ezer forint) többe kerül, ellenben a gyorstesztek ára 70 és 80 lej között mozog. A gyorstesztek eredményeit 2021 januárja óta veszik figyelembe a koronavírus-statisztikákban.

Azóta 1,4 millió gyorstesztelést végeztek, ezek 16 százalékát június első három hetében. Az egészségügyi hatóságok adatai szerint korábban 11 ezer volt a 24 óra alatt elvégzett gyorstesztek maximális száma, azonban az első nyári hónapban ez 14 ezerre emelkedett. Ez azt jelenti, hogy 75 lejes átlagárral számolva egy jobb napon a magánlaboratóriumoknak egymillió lej bevételük származik a gyorstesztek végzéséből.

Ezeknek az olcsóságuk mellett a másik nagy előnyük a PCR-tesztekkel szemben az, hogy az eredmény 15 perccel a tesztelés után megvan. Az eredményt a laboratóriumok általában e-mailben, igény szerint angol nyelven is közlik az alannyal.