A valószínűségeket a romániai járvány harmadik hulláma - a február 1. és május 30. közötti időszak - idején regisztrált adatok feldolgozása alapján számították ki. Az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) megvizsgálta, hány egy vagy két dózissal beoltott ember kapta el mégis a fertőzést, mennyi idővel a vakcina felvétele után, és közülük hányan kerültek kórházba, intenzív terápiára és hányan haltak meg. Ezeket számokat az adott időpontban olyan beoltottak számához viszonyították, akiket ugyanannyi idővel korábban immunizáltak, majd összehasonlították a beoltatlanoknál mért arányokkal.

A vizsgált három hónap idején 25 845 beoltott embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Romániában. Őket négy különböző idősávba sorolva megállapították, hogy az első adag vakcina (két hét után) 16,3 százalékkal óv meg a fertőzéstől, és 67 százalékban a kórházi kezelést igénylő Sars-Cov-2 betegségtől.

Külön vizsgálták, milyen a vakcinák hatékonysága az első dózis után több mint két héttel, a második dózis utáni első két hétben, és milyen több mint két héttel a második dózis felvétele után. A legmagasabb értékeket ez utóbbi kategóriánál mutatták ki. Megállapították, hogy a teljes oltottság után több mint két héttel a vakcina az esetek 90,2 százalékban véd meg a megfertőződés, 92,8 százalékban a kórházi kezelést igénylő megbetegedés, és 93,2 százalékban a halálos kimenetelű fertőzés ellen - írja az MTI.